Lilulni fogtok! Céklaleves, céklás turmix, céklakrém, céklasaláta, sült cékla, rakott cékla, céklás cékla télen nyáron, ősszel tavasszal cékla cékla cékla. Sőt sütöttem már céklás tortát is, de akkor még nem írtam blogot, és amúgy sem voltam odáig meg vissza tőle, de igyekszem még ebben a szezonban egy lila édességgel is előállni, hogy teljes legyen a sor.
Nos, továbbra sem azért szeretem a céklát, mert egy bizonyos focicsapat elkötelezett rajongója lennék… Hanem azért, mert mikor rájöttem, hogy a hagyományos céklasalátán túl is van élet akkor rákattantam. Egyébként az oly népszerű köményes, ecetes salátát is nagyon szeretem, de akkor ki tudok borulni, mikor ezt valaki zacskós formában emeli le a polcról a boltban Ne, ne, ne! Ha nincs türelmetek, kedvetek otthon megfőzni, stb, akkor reszeljétek salátába nyersen. Szuperzöldség kategória oszlopos tagja, áradoztam én már sokat róla, minden fontos vitamin benne találtatik, magas az antioxidáns tartalma és sokkal olcsóbb ő is, mint egy vitamintabletta… Elhallgattam…
Ezek az én kedvenc receptjeim, nyomjatok egy klikket a képekre:
Az elsőt ugorjuk is, az étellel nem játsszunk,na jó néha… Nem mondhatom el kitől származik a kép, mert a fejemet veszik. Mindenesetre fontos, hogy frissen elfogyasszuk el a céklát illetve hűtőben majdnem egy hétig is kibírja, szobahőmérsékelten viszont megöregszik, ahogy az a képen is látható:
1. Nos, vége a tréfának, tényleg étel jön. A cékla és az alma tökéletest párost alkot ebben a levesben, aminek a pikantériáját a torma adja. Nem csak húsvétkor ideális előétel!
2. A sült balzsamecetes céklasaláta, kitől mástól származna ha nem Jamie barátunktól. Imádják a vendégek. A salátát. De emiatt Jamie-t is többnyire.
3. Ki kér egy frissítőt? Megadja a kezdő löketet a naphoz, de bármikor tökéletes szomjoltó az ananászos céklaturmix.
4. Íme egy remek rakott, tejszínes zöldségköret, keleties fűszerezéssel, bármilyen hús mellé, de egymagában is megállja a helyét. Isteni, a vendégek szerint is! Az egyik kedvencem céklafronton.
5. Uhh, na ez a krém lett az abszolút befutó nálam idén. Hogy hova kenjétek? Kenyérre reggel, palacsintába délben, amúgy meg bármikor, bárhova, a falra is. Annyira szép a színe.
6. Ez az a saláta, amit én télen elég sokat eszem, mert céklánk remek gyümölcsökkel kombinálva, almával, naranccsal, magokkal megfejelve. Amúgy meg 5 perc alatt kész.
7. Ha nem kedvelnétek a fenti tormás céklalevest, akkor próbálkozattok ezzel, tejszínes krémleves, pici köménnyel ízesítve. A 3. recept lesz a kép alatti linken.
8. Őt is nagyon szokták szeretni, chilis joghurtos céklasaláta mindenkorra. A 2. recept lesz a link alatt.
9. Ismét egy itóka, a grapefruit keserűségét jól kompenzálja a cékla édessége, főleg ha ezt egy csepp méz is fokozza még. 4. recept a link alatt.
10. Télen sokszor reszelek csicsókát is a cékla mellé, ezúttal kevés mustáros, joghurtos öntet került rá és köretként szolgált a tökmaglisztbe forgatott rántott cukkini mellé.
Céklára fel és meséljétek el melyik ízlett a legjobban! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: