A kellemes nyári időben még jólesik a hideg leves, de melegen is ajánlott a fogyasztása. Elronthatatlan, egyszerű, gyors megoldás, ha még nem kóstoltátok a birsalmát, bátran kezdjétek ezzel a laktózmentes levessel. A birs mellé alma és körte is társul, de ezek már csak a végén kerülnek bele nyersen.
Bár birsalmát is klassz lenne nyersen is fogyasztani, mert sok benne a C-vitamin, viszont állati kemény és a szemeim is keresztbe álltak tőle, olyan savanyú. De aki bevállalós az lereszelheti és más édesebb gyümölcsökkel kombinálva, mézzel megcsorgatva, akár joghurtba is belekeverve már rögtön barátságosabb az íze.
Én viszont most mégis megfőztem, sok fahéjjal és szegfűszeggel és egy
tonna cukorral leheletnyi nádcukor+méz kombóval édesítve. Nagyon kellemes pikáns leves született belőle. Sikerült akkor a bödönnel csinálnom, hogy 3 napja ezt eszem és etetem bódog bódogtalannal, de örülök, mert ízlik nekik. Mernének mást mondani…
Jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy rizstejjel készült, de ezt nyugodtan lehet itt is csereberélni akár sima tejszínre vagy más növényi tejekre, sőt tej nélkül is elkészíthető.
Ha sok birsalma van kéznél akkor próbáljátok ki a a birsalmapürét kenyérre kenve és a penészes sajttal megkoronázva, vagy bundázzátok be és süssétek ki az almaszeleteket. Jó kis őszi recept mindegyik!
Hozzávalók 4-6 főre:
4 db birsalma
1 nagy alma
1 nagy körte
3 deci rizstej
1 nagy csipet fahéj
pár db szegfűszeg
kb. 3 evőkanál nádcukor és pici méz ízlés szerint
citromlé
Tetejére: pirított dió
A birsalmákat félbe vágtam, kiszedtem a magházát és felkockáztam héjastól. Felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, megszórtam cukorral, fahéjjal és beledobáltam a szegfűszegeket. Kb. fél óráig főztem, míg a birs megpuhult. Ezután lehúztam a gázról, belereszeltem a hámozott almát és a körtét, beleöntöttem a rizstejet, a citromlevet és alaposan összeturmixoltam. Jó tanács, mielőtt turmixoljátok, vegyétek ki a szegfűszeget belőle. Én elfelejtettem…utána kissé macerás kibányászni a darabokat.
Száraz serpenyőben megpirított diódarabokkal tálaltam a levest, amibe előtte még pici mézet is csorgattam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: