Imádni fogjátok akkor is ha a sört amúgy nem szeretitek! Ígérem. Keverem kavarom megsütöm kategóriába tartozik, de tökéletes szülinapi tortának is, ahogy nálunk is ő volt az egyik gyöngyszem a dupla ünnepen. Egyszerűen összeállítható, csak egy serpenyő szükséges hozzá, abba megy bele minden, onnan meg a sütőformába.
Ez a torta biztosan sokszor el fog még készülni nálam, és már lelki szemeim előtt lebeg egy gluténmentes verzió is…
Itt található az eredeti recept, amit én megfeleztem és kis tortaformában sütöttem meg.
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
125 ml Guinesss sör
125 gr vaj
37 gr étkakaópor
200 gr cukor (nálam fele nyírfa fele nád)
71 ml tejföl
1 L-es méretű tojás
1 fél mokkáskanálnyi vaníliapor
137 gr liszt (nálam grahamliszt)
1 1/4 teáskanál szódabikarbóna
A krémhez:
150 gram mascarpone
100 ml habtejszín
1 késhegynyi vaníliapor
A sört egy mélyebb teflon serpenyőbe öntöttem a vaníliaporral, a vajjal és cukorral együtt, majd összemelegítettem, hogy az utóbbi kettő beleolvadjon. Ezután elzártam a gázt alatta, beleszórtam a kakaóport is, simára kevertem, majd felvertem a tojást, összekevertem a tejföllel és a sörös keverékhez öntöttem ezt is, végül beleszórtam a lisztet a belekevert szódabikarbónával együtt.
180 fokra előmelegítettem a sütőt, a tortaformát kivajaztam és beleöntöttem a masszát majd kb. 30-40 perc alatt megsült, tűpróbával le kell ellenőrizni. Kihűtöttem.
A tejszínt kemény habbá vertem, belekevertem a mascarponét és a vaníliaport, majd a torta tetejére halmoztam az egészet.