A bolognai spagettit mindannyian szeretjük azt hiszem, és szinte mindenki tarsolyában van egy recept az elkészítéséről. Sokféle jó létezik, ahány ház annyi szokás alapon. Nálam kettő képes kiverni a biztosítékot, ha valaki úgy kezdi a főzést, hogy végy egy tubus “kecsöpöt” illetve a másik kedvencem a vedd le a polcról a bolognai alap nevezetű zacskós.. hűűű inkább le sem írom minek nevezem….szóval a műanyag, műízű, tartósítószeres vackot és akkor finoman fogalmaztam. Kérdem én miért?? Olcsóbb? Nem, nagyon nem kerül kevesebbe, mint a hámozott paradicsom, amiből én is készítem, ha nincs friss, lédús paradicsom hozzá. Vagy gyorsabb az elkészítése? Nem, semmivel nem kerül több időbe hozzáönteni egy zacskós …hosszú sípszó helye.., mint beleönteni egy üveg paradicsomot az ételben, a hús puhulásához meg amúgy is kell idő. Az íze miatt? No comment.
Ami a húst illeti az eredeti recept marhából készül, és tényleg ezzel a legfinomabb, de sertés hús is jó hozzá, ha éppen az van kéznél. A mártásba szoktak tenni zellert és sárgarépát is, a sajt korona a tetején pedig ideális esetben parmezán, de a boltban kapható zacskós fűrészpor nem az igazi, akkor inkább más kemény reszelt sajtot szórjunk rá. Én nem annyira szeretem, ha ki sem látszik a hús és a tészta a sajtból, de ez ízlés dolga.
Egy szó, mint száz nekem így ízlik a legjobban:
1 kg darált marhahús
2 doboz hámozott paradicsomkonzerv
2 csomag durum spagetti
15 dkg reszelt sajt (parmezán a legjobb, de más kemény sajt is jó)
1 nagy fej vöröshagyma
3 duci gerezd fokhagyma
1-1 teáskanál szárított bazsalikom és oregánó
1-1 evőkanál aprított friss bazsalikom és oregánó
só, frissel őrölt bors
olívaolaj
A spagettit lobogó sós vízben kifőztem, leszűrtem, majd egy kevés olívaolajjal összekevertem.
A serpenyőben felmelegítettem az olajat, rádobtam a felkockázott vöröshagymát, majd üvegesre pároltam. Ezután került hozzá a marhahús, ami kb. 10 percig pirítottam majd, sóztam, borsoztam, hozzáöntöttem a paradicsomkonzerveket, beleszórtam a szárított fűszereket, belereszeltem a fokhagymákat, jól összekevertem és lefedve 30-40 percig rotyogott, míg a hús átpuhult. Mikor elkészült hozzákevertem az apróra vágott friss fűszernövényeket is, majd reszelt sajttal tálaltam.