Pálmafa Project

Napsütötte hal curry

Színével és ízével is hozzájárult ez az étel, hogy úgy érezzem még kicsit tart a nyár. Hogy az indián vagy a vénasszony típusú az már oly mindegy. Ha lehűl az idő automatikuson nyúlok a konyhában a kedvenc currys fűszerkeverékem illetve a napsárga kurkuma után és készülnek sorra a zöldséges, szaftos egytálételek.

DSCF4852Ha nincs kéznél currykeverék semmi gond, bárhol lehet kapni  római köményt, chilit, kurkumát, gyömbért külön-külön is, úgyhogy otthon is elkészíthető egy mennyei aromájú fűszeregyveleg. A kókusztejet nem érdemes hanyagolni belőle, mert az adja meg azt az “uhhdefinom” érzést, anélkül, hogy rájönnénk (ha nem tudnánk), hogy kókusz van benne.

Nálam most az történt, hogy kiürítettem a mélyhűtőm, legalábbis egy részét, mert lapul benne még némi gyümölcsös édesség is, de azt jobbnak láttam nem belekutyulni ebbe az ételbe… Szóval így került bele a vajbab és a harcsafilé is, de lehetne csirke is, illetve csak vega kajának is tökéletes egyéb zöldségekkel. Egyébként jó alternatíva ez akkor is, ha hozzám hasonlóan nem vagytok nagy zöldbab illetve vajbab rajongók…

A currys étellek mellé a rizs passzol a legjobban, viszont a fehér helyett érdemes gyakrabban fogyasztani a barnát is. Megnyugtatja és méregteleníti az emésztőrendszeret, gyulladáscsökkentő hatása van, a kínai orvoslás ezt tartja a legkiegyensúlyozottabb gabonafélének.  Amúgy meg finom, csak jól kell fűszerezni, hagymát belereszelni akár és máris sokkal barátságosabb.

A végén tényleg napsütötte lett…

DSCF4847

Hozzávalók 2 főre:

2 db halfilé

2 db nagyobb méretű sárgarépa

10 dkg vajbab

2 gerezd fokhagyma

2 deci kókusztej

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál currypor keverék

1 evőkanál kukoricakeményítő

só, bors

olívaolaj

fél csokor petrezselyem

A barna rizst a szokásos módon dupla mennyiségű vízben megfőztem. Az olajat felmelegítettem, beleszórtam a serpenyőbe a feldarabolt répát és néhány percig pirítottam, míg a sárgarépa elkezdett karamellizálódni. Ezután hozzáadtam a centis darabokra vágott babot, a reszelt fokhagymát és kevés vizet öntöttem alá, sóztam, fűszereztem. Majd lefedve pároltam őket kb. negyed óráig. Ezalatt felkockáztam a halfilét, elkevertem a kókusztejben a kukoricakeményítőt. Mikor a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak, a haldarabokat szintén a serpenyőbe tettem, fehéredésig pirítottam őket, majd felöntöttem a kókusztejjel és még 10 percig együtt rotyogtak. Mikor besűrűsödött a szósz, elzártam a gázt és megszórtam petrezselyemmel az ételt.

DSCF4843

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!