Aki piros pöttyös túró rudi muffinra számított, most nem nyert… de szerintem ez finomabb.:)
Ahogy azt említettem az előző bejegyzésben, az elsőre kissé félresikerültnek tűnt sárgabarackos kókuszos sütike láttán, muszáj volt összedobnom egy picit szebb, viszont szintén finom édességet a leánybúcsúra. Úgyhogy miután feltéptem a hűtőajtót, hogy megnézzem miből élünk, és éppen figyelt benne egy adag friss ribizli, dugi csoki is volt otthon, gondoltam egy muffinnal nem lehet nagyot tévedni, amiben ez a két főszereplő képviselteti magát.
Ezer éve nem sütöttem muffint, de lehet, hogy most megint rákapok, olyan kis hálás desszert, ráadásul ez a piros pöttyös verzió igazi csajos édesség lett. Persze nem jelenti azt, hogy férfiembör nem ehet belőle, sőt garantáltan ízleni fog nekik is. Belül pihe puha és szaftos a gyümölcsnek köszönhetően, viszont a ribizli savanykás ízét rendesen kompenzálja a csoki, ami csak nyomokban ugyan, de azért jelen van.
Most nem írok kis regényt, süssetek muffint, mert az jó és egyetek hozzá sok friss ribizlit is, mert C-vitamin bomba és vízhajtó és zsírégető hatása van és tele van E-vitaminnal, B-vitaminokkal, magnéziummal, vassal és még sorolhatnám.
20 dkg ribizli
15 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál sütőpor
6 dkg nádcukor
1 db tojás
10 dkg vaj
2,5 deci tej
5 dkg étcsokoládé
1 késhegynyi vaníliapor
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A ribizlit megmostam, és egy villával lehúztam a szárakról a szemeket. A kétféle lisztben elkevertem a sütőport és apróra vágott csokit. A tojást simára kevertem a vaníliával, a cukorral és a puha vajjal, majd hozzáöntöttem a tejet is. Végül a lisztes keveréket is a nedves anyagokhoz szórtam, a ribizlivel együtt, és pár laza csuklómozdulattal éppen csak összeforgattam az egész masszát. Nem szabad sokat keverni a muffin tésztát, mert akkor nem lesz laza, levegős a szerkezete. A tésztát elosztottam a muffinpapírral kibélelt muffintepsi horpadásaiba és kb. 15 perc alatt megsültek.