Megosszam, ne osszam, megosszam ne osszam? Megosztom. A ronda, de finom kategória ez évi győztes süteménye következik. Ez a legelőnyösebb fotó róla, hogy miért? Elmesélem…
A kedvenc tippem pálmafás sütire mégis azé a hölgyé volt aki egy Amszterdamból importált hmm “gyógynövényes” tortácskát sejtett a megnevezés mögött… Nos, egyik sem talált, pálmafához meg max annyi köze van, hogy kókuszos, de azért már kicsit izgultam, hogy lehet elő sem veszem ezt a rettenetet a dobozból, még jó, hogy volt mellette egy jolly joker ribizlis muffin, ami legalább szép lett. És kezdtem megbánni, hogy előző este a 35 fokban a konyhában szaunázva és meglátva a végeredményt a sütőből kivéve, miért nem hallgatam az első kósza gondolatra a fejemben, hogy megnézem tud e repülni ez a sütike…úgy egyenesen toronyirányt az ablakon kifelé….
Ugyanis még kihűlt állapotában is morzsálódott elég rendesen a kis drága…OK. Konkrétan szétesett egy szelet a kezemben, így 200as vérnyomással kezdtem volna a reptetést, de gondoltam 3 mélylevegő és lemegyek alfába inkább előtte, aztán megkóstolom. Hmm, aztán meg hmmm, gondoltam tényleg káár lenne érte, ételt ki nem dobunk, elnyammogom én ezt ezzel azzal felturbózva két hétig meg van a reggelim vagy lefagyasztom és majd karácsony környékén nosztalgiázva előkapom. Szóval azért sikerült nagyjából felszelnem és betettem a hűtőbe, majd nekiálltam muffint sütni, mert alig 45 fok volt a konyhában és fáztam…
Másnap indulás előtt azért vetettem rá egy konkrét, határozott pillantást és megvizsgáltam ismét közelebbről és lááám egyben maradt és nem esett szét a hűtés után. Gyors döntés született, jön velem ő is, de akkor már meg is örökítem az utókornak, (hogy lássák, hogyan kell jól elcseszni valamit), hátha toppon lesz mégis a népszerűségi indexe, viszont 2 percem volt indulásig, úgyhogy egy tálca előránt, egy színes nyári ruha szintén kiránt a szekrényből, mondván, hogy jól passzol a sárgabarack színhez a kék minta (túl szép elképzelés volt, sajnos nem segített)…aztán mosolyogj süti, én meg fotózok párat és lesz ami lesz uzsgyi…
Hozzávalók 20 x 25 cm tepsihez
fél kg sárgabarack
20 dkg kókuszliszt
10 dk nyírfacukor
15 dkg kókuszzsír v vaj
1 zacskó sütőpor
fél mokkáskanál vaníliapor
3 db tojás
kb. 1,5 deci kókusztej v sima tej
A sárgabarackot megmostam, lecsöpögtettem és kimagoztam. A kókuszlisztben elkevertem a sütőport. A tojások sárgáját habosra kevertem a kókuszzsírral, a cukorral és a vaníliával. Beleszórtam a kókuszlisztet is, elkevertem, majd a végén hozzáforgattam a tojások fehérjét és mivel túl száraznak találtam a tésztát, tejjel higítottam. Nem kell, hogy folyós legyen, csak szépen el lehessen egyengetni a tepsiben. A félbevágott sárgabarackot végül a tetejére helyeztem, picit belenyomtam a tésztába őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsült. Hűtés után szeleteljük fel, és a hűtőben tároljuk.