Úgy döntöttem ez lesz az “útisüti” az előttem álló ereszdelahajam láblógatós, kulturáltan szórakozós csajos hosszú hétvégére. Próbálkoztam érzékeltetni a kedves résztvevőkkel, hogy nem lesz időm sütögetni indulás előtte, de volt aki szintén érzékeltette, hogy akkor véletlenül nem lesz majd hely az autóban a számomra, úgyhogy vigyázzba vágtam magam és este 9kor összedobtam egy tepsivel ebből a tömör mákos gyönyörből.
Nagyon magabiztos voltam mikor letettem a voksom eme sütemény mellé, majd mikor elújságoltam reggel az egyik kedves barátnémnak, hogy mit kreáltam, közölte, hogy ühüm ez klassz, de ugye nincs benne sok mák, mert ő allergiás rá…. Hm, ninnncs vééégülis, alig fél kg kell hozzá, mert a lisztet is ez helyettesíti… szóval ez annyira mákos, hogy aki allergiás rá az jobb ha rá sem néz… Az az én szerencsém, hogy nem ő a sofőr és bízom benne, hogy lesz más útitárs aki mondjuk nem mákos pitét fog magával hozni…
Nem titok, hogy ez süti a mascarponés máktorta recept alapján készült, mert azt mindenki imádja, főleg a mákrajongók, ráadásul könnyű elkészíteni és még liszt sem kell hozzá. Mivel ez most utaztatva lesz kicsit a melegben, nem került rá krém, de akár mascarponét, akár joghurtot bármikor lehet még rá vagy mellékanalazni. Nem szükséges, anélkül is puha a tésztája, a gyümölcsnek köszönhetően pedig nem szárad ki könnyen. Bármilyen piros gyümölcs jó hozzá, de szerintem a savanykás és méltatlanul hanyagolt ribizli remekül passzol az édes mákos tésztába. Mivel elfogyott a citromom, így reszelt citromhéj helyett pici rum és fahéj lett az ízfokozója a máknak.
50 dkg darált mák
30 dkg nyírfacukor
5 db L-es méretű tojás
10 dkg puha vaj
1 csomag sütőpor
1 kupak rum
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet só
30 dkg ribizli
A ribizlit megmostam, lecsöpögtettem és egy villával lehúztam a szárakról a bogyókat. Tényleg így a legkönnyebb és leggyorsabb elbánni a ribizlivel!
A mákot összekevertem a sütőporral. A tojások sárgáját habosra kevertem a puha vagy olvasztott vajjal, a cukor felével és a fahéjjal és a rummal. A tojások fehérjét kemény habbá vertem a cukor másik felével és egy csipet sóval.
A mákhoz kevertem először a vajas keveréket majd a fehérje habot. Kivajazott lisztezett tepsibe öntöttem és a tetejére szórtam a ribizlit.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsült. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem tapad rá a tészta akkor megsült.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: