Lám a görögök sem csak birkát esznek báránnyal, hanem a kettő között néha vegetáriánus fogásokat is az asztalra varázsolnak. Nem mondom, hogy ez köretként nem állná meg a helyét a hús mellé, de egymagában is bőven laktató fetasajttal a tetején. A görögök persze friss ropogós kenyeret is tunkolnak mellé a szaftban, amit én meg nem tilthatok, de rábeszélni sem fogok senkit. 🙂
Azért is tetszik ez az étel, mert tényleg pofonegyszerű elkészíteni, csak mindent fel kell aprítani, a tepsibe zuttyintani és már mehet is a sütőbe ahol kb. egy 1 óra alatt elkészül. Gyorsnak nem mondanám, de nem lehet mindig ez a cél… És megéri kivárni, mert nagyon finom, a szaftja nekem különösen ízlett, igaz én löttyintettem a zöldségek alá egy kevés fehér bort is, de nem hiszem, hogy ezt a görögök zokon vennék…
Friss, ropogós, zöld salátát kívántam mellé, aminek a receptjét itt találjátok.
Hozzávalók:
1 db cukkini
1 db padlizsán
2 darab paradicsom
3 db közepes méretű krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
6-8 db mentalevél
friss oregánó (lehet szárított is)
2 evőkanál paradicsompüré
1 deci olívaolaj
2 deci víz
fél deci fehér bor(elhagyható)
10 dkg fetasajt
Az új krumplit megsikáltam, felkockáztam és megfőztem. Az összes többi zöldséget szintén megmostam és felkockáztam, majd a tepsibe tettem őket. Sem a padlizsánt, sem a cukkinit nem kell meghámozni. A fűszereket felaprítottam és a zöldségekre szórtam, só és bors kíséretében, valamint a megpuhult és leszűrt krumplidarabok és mentek hozzá. Ezután meglocsoltam az egészet olívaolajjal, kézzel összeforgattam az egészet, majd a paradicsompürét elkevertem a vízben, amihez a bort is belekevertem és ezt is a zöldségek alá öntöttem. Lefedtem alufóliával és 200 fokra melegített sütőben kb. 40 percet sült, majd levettem a fóliát és visszatettem még negyed órára pirulni. Sütés közben néha érdemes ránézni, ha elpárolgott a lé alóla, akkor lehet pótolni.
Tálaláskor megszórtam még friss fűszerekkel és rámorzsoltam a fetát.