Hétvégén sikerült szert tenni egy kisebb adag fekete cseresznyére, hogy finoman fogalmazzak… A szomszéd fája mindig pirosabb alapon. DE mivel kevésnek bizonyult, ezért teljesen legálisan vásárolt plusz gyümölccsel pótoltam a sütibe szükséges mennyiséget.
Vágytam is cseresznyés édességre, de az irodába be sem engedtek volna nélküle hétfő reggel, szóval nem volt mese, sütni köllött. Pitére gondoltam, de szokás szerint variáltam össze vissza, és csapongtam a receptek, hozzávalók meg a saját ízlésem tengerében, aztán végül fellapoztam Horváth Ilona szakácskönyvét, ahol pite nem volt, na de béles annál inkább. Nagy különbség nincs, csak itt a töltelék még fel van turbózva tojással és kevés vajjal. Úgyhogy lefordítottam a receptet pálmafásra és már álltam is neki.
Ami a tésztáját illeti az Ő verziója is egy az egyben ezekkel a mennyiségekkel készül, a töltelék szintén, a cukrot kivéve, azt én megfeleztem, így is bőőőven édes. 4 édesszájú pasi is tesztelte és elégedetten hümmögtek, szóval édes ha mondom. A cseri kapott még pár szem epret és kevés ribizli lekvárt is kiegészítésnek pici fahéjjal megszórva. Kimondottan jó volt a három gyümölcsíz triumvirátusa, de tulajdonképpen ez a desszert bármilyen más piros gyümivel is jó lehet. Dió helyett mogyoró és zabkorpa keveréke került bele, mivel ez volt kéznél.
Nincs kánikula, nincs forróság, nincs kifogáss, most lehet sütni, anélkül, hogy a víz leverne minket a lakásban, úgyhogy hajrá, ígérem a cseresznyerajongóknak ízleni fog ez a verzió is!
Amúgy meg nem titok , hogy én is rendelek néha ételt és hagyom, hogy más kényeztessen jó falatokkal. Ehhez remek megoldást kínál a Food Panda, hiszen az ország bármely pontján is laktok, a közelben lévő legjobb házhoz szállítós éttermekből válogathattok az oldalukon!
Itt meg jön a cseresznyés bélesünk receptje:
Hozzávalók 20 x 30 cm tepsihez:
Tésztához:
10 dkg nyírfacukor
30 dkg liszt (nálam fele -fele teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly)
20 dkg vaj
1 db tojás
csipet só
Töltelékhez:
60 dkg cseresznye (nálam 45 dkg cseresznye + 10 dkg eper+ 5 dkg ribizli lekvár)
10 dkg cukor (nálam 5-5 nyírfa és nád)
10 dkg dió (nálam 5 dkg darált sótlan földimogyoró + 5 dkg zabkorpa)
1 mokkáskanál fahéj
5 dkg vaj
4 db tojás
A tésztához egy tálba öntöttem a lisztet, csipet sót, cukrot, beleütöttem a tojást és belemorzsoltam a vajat, majd az egészet összegyúrtam egy gombóccá és a hűtőben pihent, míg a töltelék elkészült.
A cseresznyét kimagoztam, és az eperrel együtt egy tálba tettem és lecsöpögtettem róla a vizet. A tojások sárgáját habosra kevertem a vajjal és a cukorral, elkevertem benne a mogyorós zabkorpás keveréket és a fahéjat is. Ezután beleforgattam a gyümölcsöket, majd a tojásfehérjék felvert habját.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A tésztát megfeleztem, alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam és a tepsibe fektettem, hogy legyen némi pereme is. Ráöntöttem a tölteléket, majd befedtem a másik lappal, a tetejét pedig villával megszúrkáltam. Kb. 35-40 perc alatt készre sült.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: