Egy vicces nevű, de annál finomabb török eredetű ételt kaptok hétfőn reggel éhgyomorra. A háttér sztori annyi, hogy állítólag réges régen az imám, mikor megérezte a készülő étel illatát, elalélt és dobott egy hátast. Arról nem szól a fáma, hogy azért, mert annyira rossznak találta-e vagy mert tényleg ilyen hatással volt rá a gőzölgő fahéjas padlizsán illata. Nálam semmiképpen sem eredményezett vérnyomáscsökkenést ételünk, viszont a nyáltermelődésem abszolút beindult és ájulás helyett inkább megettem.
Valóban mesés az íze is, krémes, édes, fűszeres, de mégsem egy megterhelő fogás. És ebből sem hiányzik a hús, maximum köretként rizst, kuszkuszt vagy bulgurt tennék még mellé, de ezek nélkül is tökéletes. A töltelékből ha maradna, máris kész a másnapi ebéd is, csak némi tésztát kell kifőzni mellé, sőt reggelire hidegen pirítóssal is fenomenális lesz. Sokoldalú étel mondhatni.
Ami nagyon tetszik még az eredeti receptben, az a padlizsánsütés módja, tuti, hogy legközelebb a padlizsánkrémhez is így fogom elkészíteni, mert egyenletesen megpuhult, nem lett keserű és időben is hamarabb végeztem. Annyit változtattam rajta, hogy majoránna helyett őrölt római köménnyel fűszereztem, mert imádom, és a keleti konyha amúgy is sokat használja ezt a fűszert. Illetve vöröshagyma helyett újhagymát szeltem bele és friss paradicsom is ment bele vidáman, nem csak a konzerv.
Hozzávalók 2 főre:
1 db nagyobb méretű padlizsán
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
2 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma (vöröshagyma is lehet)
1-2 db paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 marék durvára aprított mandula
1 csapott teáskanál őrölt római kömény
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
só, bors
olívaolaj
A padlizsánt hosszában félbevágtam és a húsát mélyen bekockáztam, ügyelve arra, hogy a héját ne vágjam át. Ezután besóztam és fél óráig állni hagytam, így tuti nem lesz keserű a végeredmény. Fél óra múlva kicsit kinyomkodtam, hogy a felesleges sós lé távozzon, majd vékonyan megcsorgattam olívaolajjal és egy sütőpapírral borított tepsin, húsával lefelé kb. 20 percig sütöttem 180 fokon.
Ezalatt felaprítottam a hagymákat és olívaolajon megfonnyasztottam, ráöntöttem a paradicsomkonzervet majd a felkockázott friss paradicsomot is. Sóztam, borsoztam, megszórtam fahéjjal és római köménnyel, majd kb. negyed óra múlva mikor a paradicsom még nem főtt szét teljesen de már puha és kezd besűrűsödni a mártás, elzártam a gázt alatta. Beleszórtam a mandulát és a felaprított petrezselymet, majd a megpuhult padlizsán belsejét egy kanállal kivájtam, úgy, hogy azért még maradjon tartása és vékonyan körben húsa is a padlizsánhajóknak, majd a kikapart részt is a paradicsom mártáshoz kevertem. Ezután pedig visszakanalaztam a tölteléket a fél padlizsánokba és még negyed órára visszakerültek a forró sütőbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: