Lisztmentes, nyírfacukros, egyszerűbb, mint aminek látszik és nagyon finom. Ennyi. Ja és még kicsit szép is lett. Azért csak kicsit, mert bénáztam az almával. Az eredeti recept itt található, de sok más helyen is rá lehet bukkani a neten, magyar oldalakon is.
Elvileg az almát félbe kell vágni, kivenni a magházát, aztán lehelet vékonyra kell keresztben szeletelni majd citromos vízbe áztatás után feltekercselni. Ez az ami nekem nem sikerült, mert eltörött, pedig igyekeztem pár mm-es példányokat kreálni, közben rettegve egy ujjlevágástól. Úgyhogy taktikát váltottam, és fogtam egy krumplihámozót és nemes egyszerűséggel megkopasztottam körbe körbe néhány alaposan megsikált szép piros almát a héjától, majd azokat tekercseltem fel. Na ez bevált. Próbáltam az alma húsával is aztán hasonlóan eljárni, de nekem az is eltört, de ez biztos alma típustól is függ. Természetesen a maradék alma nem veszett kárba, a turmixgépben végezte egy cékla társaságában és tökéletes volt elszürcsölni a torta mellé, egy kiadós babgulyás után!
A mentalevelek nem kötelezőek hozzá, azzal csak én próbáltam elterelni a figyelmet az apróbb szépséghibákról, de határozottan jó tett neki ízben is, már ha valaki szereti. Lehet helyette citromfű is akár, vagy zöld és sárga héjú alma, fantázia kérdése. Az fix, hogy sikere lesz és örülni fognak neki, a többi nem számít!
Hozzávalók 18 cm átmérőjű sütőformához:
Tésztához:
2 és fél bögre darált dió
4 evőkanál vaj v kókuszzsír
1 tojás fehérje
2 evőkanál nyírfacukor v méz
pici só
Krémhez:
1 bögre habtejszín (2 deci)
fél bögre tej
fél bögre méz vagy nyírfacukor(nálam utóbbiból kb 5 dkg)
negyed csésze kukoricakeményítő
fél mokkáskanál vaníliapor
pici só
4 tojás (nálam a tésztából maradt sárgája és 3 egész)
Díszítéshez:
2-3 darab szép piros héjú alma
citromlé
kb 1 deci sárgabaracklekvár
menta levelek
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a darált diót összekevertem a tojásfehérjével, az olvasztott vajjal, cukorral, sóval és belenyomkodtam a tortaforma aljába, úgy, hogy legyen kb. 2 cm-es pereme is. Sütőbe toltam kb. 15 percre, majd kihűtöttem.
A tejet, a tejszínt beleöntöttem egy edénybe, beleszórtam a keményítőt, a cukrot, a sót, a vaníliát és csomómentesre kevertem, majd feltettem közepes lángon melegedni. A tojásokat felvertem. Mikor a tejes keverék felforrósodott, egy merőkanálnyit a tojásokhoz öntöttem folyamatos keverés mellett, aztán megismételtem egy újabb merőkanálnyi adaggal, hogy a tojások átmelegedjenek, majd az egészet hozzáöntöttem állandó keverés mellett a gázon tovább melegedő tejszínes keverékhez és megvártam míg felforr és besűrűsödik. Állandóan keverni kell, különben csomós lesz és leég. Mikor puding állagú lett elzártam a gázt alatta és egy műanyagfóliával letakartam, de úgy, hogy a fólia közvetlenül a krém felületére került, hogy ne bőrösödjön meg, majd kihűtöttem.
Az almákat megsikáltam és krumplihámozóval szép hosszú darabokat vágtam ki körben a héjából, amiket citromos vízbe tettem, hogy ne barnuljanak meg.
Ha a tészta és a krém kihűlt, vagy legalább langyos, akkor beleöntöttem a krémet a diós tésztába. Az alma héjakat pedig feltekertem és a krémbe állítottam, majd megkentem őket a meglangyosított és citromlével összekevert lekvárral. Ezután hűtőben csücsült a tálalásig.