Hűtőkiürítést végeztem a hosszú hétvége előtt, és a fasírtok tökéletesek arra, hogy belecsempésszük a maradék zöldségeket, sajtot. Nem túlzok, de én odáig meg vissza voltam a végeredménytől. Sejtettem, hogy nagyot nem lehet vele tévedni, de abszolút olyan fogás lett, amit bármikor megennék ugyanezekkel a hozzávalókkal. Jó hír, hogy nincsen durván halíze, ha véletlenül valaki nem rajongana pikkelyes barátunkért… A tökmagliszt kimondottan jól passzol a halhoz, ad az egésznek egy plusz ízt, arról nem is beszélve, hogy gluténérzékenyek is bátran elfogyaszthatják. Penészes sajt helyet, másik is tökéletes, füstölt sajt például, vagy ami éppen otthon van.
Friss saláta nélkül viszont el sem tudtam volna képzelni ezt az ételt és az ebédemet, úgyhogy tényleg az egyik legegyszerűbb, de számomra legfinomabb verzió dobta fel az ízeket még jobban és adta meg az egész frissességét, a sárgarépasaláta. A színei pedig…. külön jókedvre derítettek az fix.
Hozzávalók 5 darabhoz:
1 doboz tonhalkonzerv
pár dkg sajt (nálam camambert)
1 tojás
1-2 szál újhagyma
negyed piros californiai paprika
kb. 5 dkg tökmagliszt
só, bors
kókuszzsír a sütéshez v más olaj
Salátához:
2 darab közepes sárgarépa
pár szem fekete olívabogyó
1 kis gerezd fokhagyma
olívaolaj
pár csepp citromlé
só, bors
A fasírthoz a tonhalkonzervet leszűrtem és villával szétnyomkodtam, a paprikát és hagymát apró kockákra vágtam és a halhoz adtam, beleöntöttem a felvert tojást, nagyon pici sót, mert a hal sós, frissen őrölt borsot és annyi tökmaglisztet, hogy formázható legyen. A serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt és beletettem a fasírt golyókat, amit aztán kézzel kicsit kilapítottam. Mindkét oldalát pár perc alatt barnára sütöttem és papírtörlőre szedtem.
A salátához lereszeltem a répát és a fokhagymát, az olívát felkarikáztam és egy tálban összekevertem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal, citromlével és már kész is. Tálaláskor megszórtam még a maradék paprikával és az újhagyma zöld szárával.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: