Bizony, a sült krumplin túl is van élet, ráadásul a krumplipucolást is megspórolhatjuk!
Azt nem mondhatja senki, hogy gyakran főzök, sütök krumplit, valahogy nem lett az életem része, vígan el vagyok nélküle. Ez nem jelenti azt, hogy hébe hóba nem kívánom meg, az új krumplit például alig várom már, de ez egyelőre nem az…. Ez bizony, jó nagy és öreg krumpli volt, de a célnak tökéletesen megfelelt. A rozmaring eszméletlen jól passzol a sült burgonyához, ami nálam amúgy is mindig sütőben sül, de tényleg érdemes kipróbálni, ha csak köretnek is készítjük is, hogy mennyire más íze lesz, ha rákerül pár friss rozmaring ág is sütés előtt és némi olívaolaj.
Sokan a húst és a krumplit nem tudják elválasztani egymástól, pedig sokkal kevésbé terheli meg a gyomrot, ha nincsenek párosítva és ezáltal az ízek sem csorbulnak. Persze ez egy rugalmas fogás, bármilyen kéznél lévő hozzávalót használhatunk tölteléknek, lehet ez sonka, kolbász is akár, de ez itten a “pálmafás” verzió kérem szépen.
Azért azt hozzáteszem, hogy bár az elkészítése egyszerű, de nem tartozik a 10 perces gyorsételek közé, viszont hétvégére ideális lehet. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá meghámozni a krumplit, ami nem a kedvenc elfoglaltságom amúgy sem és azt hiszem vagyunk még így egy páran… Imádom, hogy kívül ropogós, belül pedig krémes a sajttól, de mégis friss a rozmaringtól, hagymától és a paradicsomtól.
Pontos mennyiségeket nem írnék, mert elrontani nem igazán lehet, használja mindenki a kedvenc sajtját bátran, nekem most ezek voltak itthon. A hagyma is lehetne akár lila vagy fokhagyma benne, de mi mást tehettem volna én bele, mint medvehagymát??
Hozzávalók:
nagyobb méretű burgonya
paradicsom
medvehagyma és újhagyma
fetasajt
camembert sajt
olívabogyó
joghurt, tejföl, v kefír
só, bors
friss rozmaring
olívaolaj
A krumplikat megsikáltam és kevés olívaolajjal bekenve, kb. 200 fokon majdnem egy óra alatt megsütöttem. Akkor jó, ha egy villát bele tudunk szúrni, de még nem esik szét, a héja pedig ropogós. Ezután hosszában félbevágtam és kivájtam egy kanállal a belsejét, úgy, hogy egy fél centis pereme és alja azért maradjon. A kikanalazott krumplit összetörtem, majd hozzáadtam a felaprított hagymákat, rozmaringot, a felkockázott paradicsomot, olívabogyót,pár kanál joghurtot, hogy krémes állagú legyen, sóztam, borsoztam, belemorzsoltam a fetát is, majd ezt a keveréket visszakanalaztam a krumpli héjába. A tetejére tettem még pár szelet camembert sajtot is és egy-egy friss rozmaring ágat. Végül visszatoltam még kb. negyed órára a forró sütőbe, míg a sajt megolvadt a tetején. Friss salátával az igazi.