Pálmafa Project

Ünnepi előétel Húsvétra! - Tormás céklás almaleves

Egy rövid kitérő az elején, mert elindult a Palánta Projekt is, egy kedves kollégám vezénylétével, így ha szeretnétek nyárra friss és minden vegyszertől mentes zöldégeket termeszteni akár balkonládában is, akkor klikk IDE és hajrá tartsatok velünk!

Nos, masírozzunk vissza a konyhába és folytassuk a húsvéti vonalat és ha Húsvét akkor sonka helyett most torma. Nem gondoltam volna, hogy valaha az életben erről írni fogok, mert kimondottan utáltam sokáig. Az ecetes torma ma sem a kedvencem, a majonézes már inkább, és már dolgozom a házi verziójának előállításán is.

DSCF3035

A friss tormával sem ápoltam túl jó kapcsolatot régen, ugyanis a ház körül gyűlt meg vele legelőször a bajom, szerettem volna ugyanis kiírtani, de ez megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Mindenhol burjánzik ha kell ha nem és a történet ugyan nem azzal végződik, hogy én lettem az ország legnagyobb tormatermesztője, (inkább elköltöztem), de végül is sikerült beiktatni az étrendembe alkalmanként egy-egy kis kanállal tormánkat. Alattomos Ő ugyanis, mire nagy arccal kimondtam az első találkozásunk alkalmával, hogy ááá ez nem is erős, ezt megbosszulván olyan erővel vágott fejbe, hogy az életemért könyörögtem, mert sajgott az egész homlokom a fájdalomtól.

De akkor miért együnk mégis tormát? Nem csak azért, mert a zorrunkat is tisztíccsa, hanem mert nagyon erős baktérium és vírusölő hatása van, és emellett C – vitamin és kálium is található benne.

Ebben a levesben a torma tulajdonképpen hab a tortán, főleg csak frissen van jelen a tetején és tálalás előtt érdemes rátenni bátorságunknak megfelelő mennyiségben. Bele is főztem néhány karikát, de úgy nem kimondottan érezni az erejét, ami egyébként jelentősen tompítható úgy is,ha lereszelve áll néhány órát. Nagyon jól feldobja a savanykás, de mégis édeskés leves ízét, amiben egyébként a citromnak is nagy szerepe van, az hozza ki igazán a három főszereplő zöldség együttes aromáját.

Örök repertoár tag marad, hidegen a legjobb!

DSCF3031

Hozzávalók 4 főre:

2 db közepes cékla

3 db alma

1 db torma

1 kisebb fej vöröshagyma

fél citrom leve és reszelt héja

1 kis doboz natúr joghurt vagy tejföl

só, bors

olívaolaj

A hagymát felkockáztam és az olívaolajon üvegesre pároltam, ezután hozzáadtam a reszelt céklát majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Sóztam borsoztam, megvártam míg a cékla megpuhult. Eközben lereszeltem az almát, a citrom héját, a levét pedig kifacsartam. Ha cékla megpuhult ezeket mind a leveshez adtam és éppen összekevertem és hagytam, hogy ismét forrni kezdjen mikor már el is zártam a gázt, hogy ne főzzem agyon az almát. Egy botmixerrel pürésítettem a levest, aztán hozzáöntöttem a joghurtot, simára kevertem és kihűtöttem, majd frissen reszelt céklával és tormával két tányárral eltűntettem.

DSCF3030

Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!