Na jó, a sok zöldség után együnk édességet is, mert megérdemeljük. És mert ettől a pihe puha nagyon túrós lepénytől nem fog lepattanni a gomb a nadrágunkról hiszen cukor is kevés van benne, nádcukor is csak azért került a nyírfacukor mellé, mert az éppen elfogyott, a hét meg a nyolc százát… Sebaj, ez még simán belefér, reggelire pláne, friss gyümölccsel és sűrű görög joghurttal pedig még jobban csúszik. Persze desszertnek is tökéletes.
Elkészítése nagyon egyszerű, a sütési időt is el lehet hasznosan tölteni és akkor fel sem tűnik, hogy közel egy órája sül, de megéri, mert ha kihűlt akkor szépen szeletelhető és szaftos sütike a végeredmény. Melegen még a kanalazós kategóriába tartozik, de a türelmetlenek (nem magamra gondolok természetesen) így is nekieshetnek. Az illata is mesés, bármilyen aszalt gyümölcs jó bele, de a picit savanykásabb áfonya különösen jól passzol hozzá. Meggybefőtt vagy fagyasztott meggy is klassz megoldás lehet még. Érdemes jó minőségű igazi rögös túrót beszerezni az elkészítéséhez.
Túrórajongóknak egyenesen kötelező!
Hozzávalók 20 x 25 cm-es tepsihez:
fél kg túró
2 tojás
fél citrom héja és leve
12 dkg nyírfa vagy nádcukor (nálam vegyesen)
fél mokkáskanál vaníliapor v vanília rúd kikapart belseje
4 dkg kukorica keményítő
8 dkg kókuszzsír vagy vaj
5 dkg aszalt vörösáfonya
A túrót egy villával összetörtem, hozzáreszeltem a citrom héját, belefacsartam a levét, hozzáöntöttem a tojások sárgáját, beleszórtam a cukrot, a vaníliával elkevert étkezési keményítőt, a felkockázott vajat és egy habverővel alaposan elkevertem az egészet. Ezt a műveletet robotgéppel is végezhetjük természetesen. A tojások fehérjéből kemény habot vertem, majd ezt is belekevertem a túrós masszában. Végül a felaprított áfonyát is beleszórtam majd sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Kb. 170 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje világos barnára sült. Szobahőmérsékleten kihűtöttem és felszeleteltem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: