Pálmafa Project

Füstölt sajtos spenótos póréhagyma krémleves pirított mandulával

Levesre vágytam. Szép zőődre ha lehet, de főleg jó hagymásra.  Póréhagymát ritkán használok, így rá esett a választásom, úgyhogy a hónom alá csaptam is egy méteres példányt a piacon, és mivel spenótból sem csináltam még levest, gondoltam összeboronálom őket egy randira. Határozottan állíthatom érdemes volt, nagyon kellemesen összemelegedtek, és ez duó bent marad a repertoárban krémleves kategóriában.

A póréhagymának nem olyan erőteljes csípős az íze,  mint a vörös társáé, így tökéletesen alkalmas salátákba is. Sok benne a B6 és C-vitamin is, valamint magas a folsav tartalma. A többi hagymához hasonlóan antibakteriális hatása van, nem véletlenül használták már az ókorban is torokfertőtlenítésre és köhögés ellen, de remek vízhajtó is. Ásványi anyagok közül főleg a vas, a kálium, magnézium és foszfor fordul elő benne.

Természetesen nincsen spenót fokhagyma nélkül, így a háttér íz miatt az is került bele, de tegyünk bele bátran akár vöröshagymát is, csak még több ízt ad a leveshez. A mandula pedig kimondottan passzol a spenóthoz akár salátákban is, a krémlevesbe pedig mindig kell valami ropogós.

DSCF2882

Hozzávalók 4 főre:

1 db póréhagyma

3 gerezd fokhagyma

25 dkg friss spenót

10 dkg darabolt mandula

2 deci főzőtejszín

10 dkg reszelt füstölt sajt

késhegynyi reszelt szerecsendió

só, bors

kókuszzsír v olívaolaj

A póréhagymát felszeleteltem, a spenótleveleket alaposan megmostam, a fokhagymát felaprítottam. Pár kanál kókuszzsírt felforrósítottam, rádobtam a hagymát és megvártam, míg kicsit megfonnyadt, ezután került hozzá a fokhagyma és a spenót, sóztam, borsoztam, mikor összeestek a levelek, felöntöttem 1 liter forró vízzel (zöldség vagy húsleves is lehet) és kb. 10-15 percig főztem őket. Reszeltem hozzá szerecsendiót, majd lehúztam a tűzről, összeturmixoltam aztán visszatettem a tűzre és  hozzáadtam a tejszínt. Mikor ismét forrni kezdett, elzártam a gázt. Kevertem bele kevés sajtot is, és reszeltem hozzá még szerecsendiót. A mandulát száraz serpenyőben barnára pirítottam pár perc alatt, tálaláskor a levesbe szórtam a reszelt sajttal együtt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!