Ez a Hugh gyerek a River Cottage-ból megint jól kifundálta, hogyan lehet 3 nagyon értékes alapanyagból imádnivalók ízeket kreálni. Ízig vérig magyar embernek lehet, hogy haja égnek áll ettől a kombinációtól, de legyünk nyitottak az új ízekre én továbbra is erre bíztatnék mindenkit. Pláne ha olyan hozzávalókról van szó, ami itthon is beszerezhető, még a kókusztejből is lehet jó minőségűt nagyon jó áron vásárolni. De biztos emlékeztek még rá, hogy meséltem róla, hogy otthon is tudunk pofonegyszerűen házi kókusztejet. készíteni. Erősen vonzódom a kókuszhoz, képes vagyok néha egy nagy kanállal elmerülni benne…így az ilyen recepteknek soha nem tudok ellenállni. És mióta szerelembe estem a kókusztejes spenótfőzelékkel, nem csak édességekbe használom, hanem főleg zöldséges currykhez, mert eszméletlen krémes gazdag aromát ad az ételeknek, olyan “nem tudom abbahagyni az evést”‘ érzésem van falatozás közben. Aztán meg persze vért izzadok az edzőteremben, de ez pont akkora öröm, mint enni, igazam van vagy igazam van?
Tudom sokan azt hiszik, hogy a kókusztej nem passzolhat a zöldséghez, pedig de de de, én sem hittem, míg meg nem kóstoltam, ugyanis nincs tömény kókuszíze az ételnek, csak ad hozzá egy olyan pluszt, amit a sima tejszín nem tud. A keleti konyha elég sűrűen használja az ételekhez tej helyett. Ez a fogás viszont mexikói beütéssel is bír a babnak köszönhetően. Lehet köret, illetve néhány kiegészítéssel, – de még anélkül is – laktató egytálétel, hiszen minden alkotóeleme energiadús. Én ettem így is, úgy is, egymagában, aztán megfejelve pirított lilahagymadarabokkal és némi petrezselyemmel csak a színe kedvéért. Kiskanállal nyammogós étel szerintem…
Hozzávalók 3 főre:
1 bögre basmati rizs
1 bögre kókusztej
1 bögre víz
1 bögre vörösbab(nálam most konzerv)
1 kisebb fej lilahagyma
só, bors
petrezselyem
vaj
A rizst leöblítettem és feltettem főni a kókusztejjel és a vízzel együtt, picit sóztam, borsoztam és lefedtem. A hagymát apróra vágtam és egy serpenyőben kevés vajon barnára pirítottam. A petrezselymet szintén felaprítottam. Mikor a rizs félig megpuhult akkor belekevertem a babot is és ismét lefedve együtt rotyogtak még pár percig, míg a rizs majdnem az összes folyadékot beszívta, majd lehúztam a gázról és lefedve még 10 percig állni hagytam. Tálaláskor került rá a hagyma és a petrezselyem.