Brokkolipesto – egy szép zöld étel, elfoglalt hétköznapokra

Kelkáposzta pestozöldborsó pestopetrezselyem pesto már kaptak főszerepet az elmúlt év tésztaételei között és már most nagyon várom a márciust, hogy a medvehagyma is színre léphessen, de addig sem maradok szép zöld színek nélkül, hiszen a brokkoli is tökéletesen alkalmas erre a célre. Úgyhogy bármilyen meglepő, szeretem a pestot. Nem csak mert egyszerűen és gyorsan kerülhet az asztalra egy-egy étel, hanem, mert a zöld legszebb árnyalataiban tündökölnek és  feldobnak bármilyen szürke hétköznapot, az ízük pedig friss és üde, attól függően, hogy éppen az adott zöldség mellé milyen csonthéjas, dió, tökmag vagy mandula kerül éppen és ehhez társulnak még a különböző karakteres aromájú sajtok koronaként.

Visszaolvastam az eddig írtakat,  mindjárt sírok annyira szépen és giccsesen ömlengek itt ételünkről, de mit csináljak, ha egyszer ezt váltják ki belőlem a zöldikék? Tényleg nagy kedvenceim ezek az ételek. És addig jövök még a különböző variációkkal, míg ki nem próbál mindenki legalább egyet, de szívesen venném ha még írnátok tippeket, hogy Ti miből készítettek már!?

A zöld színű zöldségek a klorofillnak köszönhetik nyugtató színárnyalatukat, nagy szerepük van a szervezet méregtelenítésében, lúgosításában és immunerősítő hatásuk is közismert, valamint elősegítik a sejtek regenerálódását és megelőzik a rákos sejtek kialakulását. De ez mind “semmi”, mert még finomak is, pesto formájában pedig szerintem jól eladhatóak azoknak is, akik nem annyira szeretnek csak úgy egymagában zöldségeket ropogatni.

A brokkoli is sokak szemében mumus, csak úgy magában tányér szélére biggyesztve nekem sem egy nagy élmény meg mondom őszintén, de más ízekkel kombinálva bármikor szívesen látom ebédre. Itt találtok még brokkolis recepteket, de most jöjjön a pesto.

 

 

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg brokkoli

1 zacskó spagetti tészta

1 duci gerezd fokhagyma

1 marék tökmag

10 dkg márványsajt v parmezán v bármilyen füstölt sajt

só, bors

olívaolaj

A tésztát kifőztem, ezalatt a brokkolit megmostam rózsáira szedtem és forrásban lévő vízbe dobtam őket pár percre, majd leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem, hogy még ropogós maradjon és  a színét se veszítse el. Ezt a rövid hőkezelést hívják blansírozásnak ha jól tudom…

A brokkolirózsákat egy mély tálba tettem, meglocsoltam olívaolajjal, belereszeltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam és összeturmixoltam a sajt felével együtt. Nem baj ha picit darabos marad. A tökmagot egy száraz serpenyőben megpirítottam, egy mozsárban darabosra törtem és ezt is a pestohoz kevertem.

A tésztát leszűrtem, rákanalaztam a pestot, locsoltam még rá kevés olívaolajat, szórtam még rá néhány szem tökmagot és morzsoltam még rá sajtot.

A pesto hűtőben pár napig eláll, csak csorgassunk a tetejére elég olívaolajat, pirítósra kenve is remek.

Tovább a blogra »