Szeretem ha van kéznél valami ropogtatnivaló édesség ami sokáig eláll, ha éhségroham törne rám csak elrágcsálok egy, na jó kettő darabot és máris kibírom a következő étkezésig. Ráadásul lelkiismeretfurdalásom lesz, hiszen egészséges hozzávalókból áll, semmi mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, mint a bolti kekszek nagy többsége… Elkészítése sem bonyolult, akár előző este is összeállítható kb. 10 perc alatt, és a hűtőben el van vidáman és türelmesen várakozik, hogy megsüssük, ami szintén nem vesz több időt igénybe negyed óránál. Sokáig eláll üvegben vagy fémdobozban, viszonylag kemény és tömör az állaga, így nem morzsálódik, tehát bátran magunkkal vihető, de reggelire is tökéletes joghurttal vagy egy pohár tejjel. Bármilyen aszalt gyümölcs és csonthéjas jó hozzá, ami éppen otthon van, de ha nagyon bűnözni támad kedvünk néhány csokoládédarabot is csempészhetünk a tésztájába..
Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
20 dkg rozsliszt
7 dkg nádcukor vagy nyírfacukor
1 tojás
1 kisebb marék aszalt sárgabarack és aszalt szilva apróra vágva
1-2 evőkanál tökmag aprítva
csipet só
A cukrot habosra keverjük a puha vajjal és a felvert tojással, a lisztbe beleszórjuk az aszaltgyümölcsöket, a csipet sót, és a tökmagot, majd a tojásos vajas keveréket is hozzáöntjük és összedolgozzuk. Viszonylag száraz masszát fogunk kapni, amivel úgy lehet könnyen tovább dolgozni, ha egy műanyagfólia darabot levágunk és kiterítjük a pultra, majd a kekszmasszát kiborítjuk rá és kb. 5 cm széles hengert formázunk belőle, amit becsavarunk a fóliába és a hűtőbe tesszük pihenni, hogy szeletelhető legyen. A folyamat felgyorsítható, ha a mélyhűtőbe kerül fél órára. Ezután max. fél cm-es szeletekre vágjuk és egy tepsire helyezzük őket. 200 fokra előmelegített sűtőben kb. negyed óra alatt megsülnek. Várjuk meg míg hűlnek kicsit, mert addig könnyen törik.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: