Van pár kedvenc fánkreceptem, és bár némelyikük kedvéért hajlandó vagyok még én is olajban sütögetni, de ezt a verziót pont azért kedvelem, mert kényelmes és olajmentes! Ja és természetesen nagyon finom lekváros fánk a végeredmény. Az eredeti recept Piszke blogjában található, nem igazán változtattam a hozzávalók mennyiségén, peeersze a fehér lisztet ki szoktam cserélni mondjuk tönkölyre és nád vagy nyírfacukor teszi édessé az én fánkjaimat, de készítse mindenki kedve szerint. Illetve az utolsó momentuma a receptnek, hogy cukorszirupban bukdácsolnak a fánkok, amit én passzoltam és csak simán megszórtam porcukorral.
Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
40 dkg liszt (nálam tönköly)
2 ek cukor
5 dkg vaj
2 csomag szárazélesztő
1,5 dl langyos tej
2 tojás
A töltelékhez: bármilyen gyümölcslekvár
Sziruphoz: 4 evőkanál víz + 4 evőkanál cukor (elhagyható)
A lisztben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam a vajat, majd hozzászórtam az élesztőt. A langyos tejet a lisztes keverék közepébe öntöttem a felvert tojásokkal együtt, majd összegyúrtam a tésztát, míg sima rugalmas állaga lett. (Dagasztható géppel is természetesen.)
Langyos helyen kb. fél óra alatt duplájára kelt.
Ezután kézzel még egyszer átgyúrtam a tésztát, majd 4 felé vágtam, amiből vastag rudakat sodortam, amit 6 felé vagdostam. Mindegyik darabot kissé kilapítottam és egy-egy kanál lekvárt tettem a közepében, majd összezártam a széleit és gombócokat formáztam belőlük, majd áttettem őket a sütőpapírral bélelt tepsire az összecsippentett felükkel lefelé. Ismét kelesztettem őket fél óráig. Addig előmelegítettem a sütőt 190 fokra és kb. negyed óra alatt pirosra sültek.
Én csak simán megszórtam őket porcukorral, de ha valaki az eredeti recept szerint készíti, akkor a cukorból és a vízből főzzön szirupot, amibe egy pillanatra mártsa bele a fánkokat, aztán kerüljenek a porcukorba.
Kommentek