A kakukkfű és a hagyma nagyon jó barátságban vannak, ráadásul mindegyikükből külön-külön is, tea is főzhető, ami remek gyógyír köhögésre, torokfájásra. Szerencsére, kopp kopp kopp ez nem érint per pillanat engem, ezt szimplán csak azért főztem, mert levesre vágytam és volt néhány kókadt vöröshagyma a háznál és az is biztos, ha együtt kerülnek a fazékba ezzel a fűszernövénnyel, akkor sokkal ízletesebb a végeredmény. Kakukkfűbokor pedig adott volt a zsebkendőnyi kertemben, így egy nagy késsel lekanyarítottam belőle néhány ágat, majd arról lehúztam az apró leveleket. Állítólag a kakukkfű alacsony vérnyomásra is kiváló, külsőleg bedörzsölve pedig rovarcsípések kezelésére.
Ha van otthon kéznél pár korty fehérbor, löttyintsük bátran a leveshez a főzés alatt, az még egyet dob az ízén, de anélkül is szuper lesz.
Hozzávalók 3 főre:
3 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-1 teáskanál szárított és friss kakukkfű
fél mokkáskanál őrölt fehérbors
só
1 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1-1 evőkanál olívaolaj és vaj
1 deci fehérbor (elhagyható)
Tetejére: pirított kenyérkockák és reszelt sajt
A vöröshagymát krokodilkönnyekkel félkarikákra szeleteltem, a fokhagymát felaprítottam. Egy fazékban felhevítettem a vajat és az olajat, majd rátettem a vöröshagymaszeleteket és kb. negyed óra alatt világosbarnára pirítottam őket, sűrűen kevergetve, mert könnyen odakap. A fokhagymát csak ekkor adtam hozzá, hogy nehogy megégjen. Megszórtam az egészet egy kanál liszttel és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Víz helyett hús v zöldségalaplé még tökéletesebb. Sóztam, borsoztam megszórtam szárított kakukkfűvel és megvártam míg a hagyma puhára fő. A friss kakukkfüvet csak a végén szórtam hozzá. Pirított kifliszeletek és sajt került a tetejére tálaláskor.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: