Szárzeller vagy zellerszár?? Én hol így, hol úgy nevezem, de ahogy néztem mindegyik helyes, de a halványító zeller alatt is ez a szép zöld hosszúszárú zöldség értendő. Az egyik kedvenc salátámat, amiben ő szerepel, már megosztottam, de azonkívül nem igen használtam még más ételbe, esetleg szószokhoz mártogatni. Az újévi ropogós sült malacbőr után, valami zöldet vágytam inkább ropogtatni, úgyhogy egy nagy zacskó jött is velem az idei első bevásárlásom alkalmával. Hűtőben sokáig eláll, nem veszíti el az üdeségét. Nem kell pucolni, mint a gumós zellert, csak alaposan megmosni és feldarabolni, a levelei is ehetőek ha szép egészségesek. Használják levesekbe is, vagy zöldséges mártásokhoz, de én ezt zöldséget valahogy nem tudom főtt formában elképzelni, nyersen érvényesül igazán a lényege. Magas a víztartalma, kalória alig van benne, vitaminokban és ásványi anyagokban viszont gazdag. Készült belőle egy meleg rizssaláta, amit az idei év első kedvencévé nyilvánítottam a saját konyhában legalábbis, aztán a maradékból nassolnivaló kerekedett kétféle kenceficével.
Meleg rizssaláta szárzellerrel és csicseriborsóval
Én erre rákattantam, bár először furcsának tűnt, hogy jön össze a zeller a csicseriborsóval, de jó páros tényleg. A csicseriborsóból általában hummust szoktam készíteni, ami az egyik kedvenc kenceficém, de épp itt volt az ideje, hogy pürésítés nélkül igazi formájában is helyett kapjon egy ételben, pláne, hogy magas a fehérjetartalma, így minden meg van ebben az salátában amitől laktató. A fűszereknek ezt a kombinációját sárgarépakrémhez szoktam használni, de ehhez is tökéletesen passzolt. Olyan melengető keleties étel lett belőle.
Hozzávalók 3 főre:
1 bögre barna rizs
3 db zellerszár
5-10 dkg főtt csicseriborsó
fél fej lilahagyma
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál chilipor
1 mokkáskanál fehérborecet
pár csepp citromlé
só, bors
olívaolaj
A csicseriborsót beáztattam 1 napra, aztán puhára főztem. Konzervből is biztos jó, bár én azt még nem kóstoltam. A barnarizst dupla mennyiségű vízben szintén megfőztem. A zellerszárakat és a hagymát apróra vágtam. Egy tálban összekevertem a rizst, a cs.borsót és a hagymát, sóztam, borsoztam, rálocsoltam az ecetet, citromlevet, a fűszereket és kevés olívaolajat, jól összeforgattam az egészet. Nem vártam meg, míg a rizs és a borsó kihűl, elfalatoztam langyosan. És másnap is…
Szárzeller töltve:
Tulajdonképpen bármilyen kencével tölthető, ami éppen otthon rendelkezésre áll. Ha nincs kedvünk megtölteni akkor mártogassunk vele. Jobb ropogtatnivaló filmnézés közben akár, mint a chips és a ropi…
Hozzávalók a tonhalashoz:
zellerszár kb. 5cm-es darabokra vágva
tonhalkonzerv lecsöpögtetve
pár csepp citromlé
kefír tejföl v joghurt
só, bors
kapor v petrezselyem a tetejére
Hozzávalók a ricottáshoz:
zellerszár kb. 5cm-es darabokra vágva
ricotta v túró
tejföl v joghurt ha túróval készül
piros húsú paprika felkockázva
só, bors,
pici mustár
diódarabok a tetejére
Mindkét esetben a hozzávalókat keverjük össze, a lényeg, hogy sűrű krémes legyen, ne tudjon kifolyni a zellerszárakból, töltsük be őket és már fogyasztható is.
Kommentek