Reformálva persze, hogy hű legyek önmagamhoz, de a hagyományos is nagyon jó, tényleg nem lehet megunni és abbahagyni sem az evését…
Ami karácsonykor a bejgli, az szilveszterkor a sajtos rúd, hogy miért azt nem tudom. Talán, mert remek sör vagy borkorcsolya és később szálldogál a fejünkbe az alkohol ha ilyet falatozunk mellé? Ami engem illet teljesen mindegy, hogy eszem, nem eszem, pár korty bor is képes fejbevágni, úgyhogy inkább csak eszem. És ha csak ez kerülne az asztalra, akkor sem érezném semmi más ételnek a hiányát, mert egész egyszerűen ebből nem lehet csak egyet venni, mert valahogy mindig jön még vele a következő 2-4-6-8 darab is…nem értem….
Előző este ajánlatos begyúrni, hogy egy éjszakát pihenjen a hűtőben, vagy legalábbis egy pár órát adjunk neki. Tegnap reggel 7kor nem volt jobb dolgom és egy kisebb adagot (1 tepsi) kisütöttem próbaként teljeskiőrlésű lisztből és rászórtam mindent ami a kezem ügyébe akadt. Darálatlan mák, tökmag, hántolt szotyi és némi sajt koronázta meg. Melegen, ropogósan tea mellé lecsúszott nna. Aztán tízóraira is csak néhányat és ebéd előtt már magam elől kellett eldugnom valahova, mert ha szem előtt van akkor a következő pillanatban már a gyomromban lesz…
Az eredeti mennyiségeket adom meg, ami kb. 3 gáztepsire való adag.
Hozzávalók:
60 dkg liszt (nálam fele-fele arányban fehér tönkölyliszt és teljeskiőrlésű tönkölyliszt)
30 dkg vaj
3 tojássárgája
1 kis doboz tejföl ( ha teljes kiőrlésű liszttel készül akkor kb. másfél doboz)
1 csapott ek só
1 késhegynyi szódabikarbóna
Tetejére: 3 tojásfehérje + 15 dkg reszelt sajt + egy marék apróra vágott tökmag, napraforgómag, mákszemek
A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a sót, hozzáadtam a tojások sárgáját, a vajat és a tejfölt, majd összegyúrtam az egészet egy nagy gombóccá, fóliába csomagoltam és a hűtőben pihent egy éjszakát. Másnap kinyújtottam lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra, megkentem a tojásfehérjével majd megszórtam a magokkal és a sajttal. Derelyevágóval 1 cm széles csíkokra vágtam a tésztát és 5 cm hosszúságú rudakra, majd tepsire helyeztem őket. 180 fokra előmelegített tepsiben 10-15 perc alatt pirosra sültek.
Itt az eredeti finomlisztes, sima sajtos verzió is:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: