Nem írhatom azt, hogy a sok édesség jöjjön valami sós, hiszen tulajdonképpen a lilahagymalekvár is édeskés, mivel karamellizált méz és nádcukor az alapja, de finom… és húsok mellé remek köret. A kacsamellet dobta fel szenteste, de az újévi malacsült mellé is jól passzolhat!
Szeretem a hagymát, a fokhagymát, és a lilát főleg, nyersen is eszem, szóval nem én vagyok az, aki kipiszkálja az ételekből, mondván, hogy büdös. Büdös, nem büdös, finom, fogkrém, rágó, petrezselyem és mentalevél és már nem is érezni..annyira… Múlt héten keresztülrobogott rajtam egy laza nátha, így szinte minden nap ettem némi lilahagymát, mert remekül “tisztítsa a zorrot” és tele van C-vitaminnal illetve B is található benne, emellett pedig közismert baktériumölő hatásáról is. Tele van antioxidánsokkal, csökkenti a koleszterinszintet, felveszi a harcot a rákos sejtek ellen, és tartalmaz egy olyan vegyületet is, ami hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, illetve van benne króm is ami pedig a vércukorszint szabályozásában segít. Természtesen ezeket a hatásait elsősorban nyersen fogyasztva tudja leginkább érvényesíteni szervezetünkben. Vannak olyan elvetemült emberek, akik egymagában is képesek elrágcsálni, én ekkora hős nem vagyok, de salátákhoz nagyon kellemes ízt ad, és kevésbé erős, pláne ha citromlével párosul.
Ebben az ételben viszont tényleg elillan az ereje, és hagymaszagunk sem lesz tőle, cserébe viszont nagyon pikáns és kellemes az íze, a vörösbornak és a balzsamecetnek köszönhetően. Állagra nem hasonlít annyira a lekvárra, hiszen nem pempős, de mégis puha és roppanós. Üvegbe töltve hűtőben eláll.
Hozzávalók 5-6 főre:
5 fej lilahagyma
2 evőkanál méz
2 evőkanál nádcukor
1 dl balzsamecet
2 dl félédes vörösbor
csipet só
1-1 teáskanál friss kakukkfű és rozmaringlevél aprítva (szárított is jó)
csipet só
olívaolaj
A lilahagymákat félbe vágtam, majd vékony félkarikákra. A mézet és a cukrot felolvasztottam a lábosban, megvártam míg pár perc alatt karamellizálódnak vagyis sötétbarna színűk lett. Ezután hozzáadtam a hagymákat, kevés olívaolajat csorgattam rájuk, alaposan összeforgattam az egészet, majd mikor kicsit összeestek hozzáöntöttem a bort és a balzsamecetet, megsóztam, rászórtam a kakukkfű és rozmaring leveleket majd lefedve puhára pároltam őket. Melegen és hidegen is ajánlott.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: