Gluténmentes zserbószerűség….Diós, baracklekváros és csokis is, a tésztája viszont nem gyúrt, cserébe mákos, ezért lóg ki a sorból. A barátnőm rágta a fülem, hogy csináljak valamit ami zserbóra hajaz, de gyúrni és nyújtani nem kell… Haladás ha Ő zserbóra vágyik, hiszen emlékszem, hogy pár éve még áradoztam neki egy másik csokis-diós-lekváros sütiről, majd Ő közölte, hogy csináljak neki is, csak se lekvárt, se diót ne tegyek bele, mert azt nem szereti… Szóval, most viszont várom, hogy elkészítse ezt és megkínáljon belőle! Ez a tesztverzió és mondhatni kiállta a próbát, egyetlen negatívum talán, hogy a tésztája morzsálódik kicsit az elvágásnál, amit négykezes művelettel sikerült kivitelezni, de ez bevállalható a cél érdekében. Ha hűvös helyen picit hagyjuk állni, míg a csoki megdermed és az egész süti életre kel, akkor egész szépen szeletelhető. Liszt és cukormentes, pontosabban nyírfacukrot használtam az édesítéséhez. Kivéve a lekvárt…részletkérdés annyi belefér…az a fontos, hogy minden ízében karácsonyi édesség, nem túl bonyolult elkészíteni, picit hamarabb lehet falatozni, mint a zserbót, hiszen keleszteni sem kell. Legközelebb a mákhoz reszelnék citromhéjat, az kimaradt…bár ez semmit nem von le az ízéből.
Hozzávalók:
Tésztához (20 x 25 cm-es tepsi)
30 dkg darált mák
15 dkg nyírfacukor
3 tojás
8 dkg vaj
fél csomag sütőpor
csipet só
Töltelékhez:
10 dkg darált dió
kb. 2 deci baracklekvár
Tetejére: 1 tábla étcsokoládé + pici olaj v vaj
Elkészítése: A mákban elkevertem a sütőport és a csipet sót. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral és a puha vajjal, a tojások fehérjét kemény habbá vertem. A mákhoz kevertem a tojásos cukros keveréket, majd a tojások habját is beleforgattam. Kibéleltem a tepsit sütőpapírral, mivel így könnyebb lesz kivenni egyben a tésztát, hogy elszeljük. Beleöntöttem a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem kb. 20 perc alatt. Tűpróba! Kivettem, és hagytam kihűlni. Ezután egy nagy kés segítségével 3 lapba vágtam el a tésztát. Az első lapot megkentem lekvárral, megszórtam dióval és rákerült a második lap, arra szintén lekvár és dió került, végül befedtem a harmadik lappal.
Vízgőz felett megolvasztottam a csokit, kevertem bele pár csepp olajat, hogy fényes legyen és ráöntöttem a tészta tetejére, majd elsimítottam. Ha a csoki megdermed szeletelhető.
Kommentek