Pálmafa Project

Spenótos juhtúrós krumplinudli

Gnocchi (ejtsd nyokki), ahogy az olaszok mondanák.

Nudlifronton itthon még mindig a mákos és a prézlis örvend a legnagyobb népszerűségnek azt gondolom, amivel nincs is semmi baj, de érdemes kipróbálni a hasonló módon készülő, de sós és elsősorban tejszínes “szoszókás” ételek alapjául szolgáló verziót is néha napján. Formájukat tekintve ezek inkább kerekded kis gombócok és nem hosszúkás hernyó alakot mintáznak, mint a magyar konyhában.

Áruházak hűtőpultjaiban is megtalálhatóak, előfőzött fagyasztott állapotukban, de nem egy nagy ördöngösség otthon elkészíteni és nem is igazán időigényes, viszont biztos, hogy finomabbak lesznek. Sokszor kerül a tésztába a burgonya mellé egyéb zöldség, spenót, sütőtök és cékla is akár, amitől nemcsak, hogy sokkal ízletesebbek és egészségesebbek, hanem szép színekben is pompáznak a tányéron.

Én most spenótra vágytam, méghozzá frissre, szerencsére kaptam is a piacon, ezért a nudlik tésztájába, és a feltéthez is kerültek nyersen a zöld levéldarabkák. Lehet persze mirelit parajpürét is használni. Ételünk ellen az antispenót klubtagok sem fognak tiltakozni szerintem, mert a tésztában nem igazán dominál a spenót íze, a tetejéről meg elhagyható. Én imádom a juhtúrót, de lehet helyette tehéntúrót is használni, sőt csak tejföllel, kefirrel és sajttal is variálható, ez csak  fantázia és ízlés “dóga”. Bátran lehet többféle lisztet is használni hozzá, én még zabkorpát is tettem bele most. A liszt mennyisége a típusától is függ, az a lényeg, hogy szépen formázható legyen a tészta.

DSCF2308

Hozzávalók 2 adaghoz:

10 dkg spenót

30 dkg krumpli (főzve, hámozva)

kb. 20 dkg liszt (nálam fehér tönkölyliszt és búzaliszt keveréke és kevés zabkorpa)

1 tojás

2 gerezd fokhagyma

só, bors,

reszelt szerecsendió

olívaolaj

Tetejére:

1 pohár tejföl v kefir

1 gerezd fokhagyma

5 dkg juhtúró

friss spenótlevelek darabokra tépkedve

Elkészítése :A krumplit héjában megfőztem, meghámoztam, krumplinyomóval széttörtem, megsóztam.

Egy serpenyőbe olívaolajat öntöttem, rátettem a spenótleveleket, pár perc alatt összeestek, ekkor pici vizet öntöttem alá, sóztam, borsoztam, hozzáreszeltem egy késhegynyi szerecsendiót és a fokhagymákat, pár percig pároltam őket, míg a spenót teljesen megpuhult, majd botmixerrel pürésítettem az egészet.

Egy tálban összekevertem a spenótpürét a krumplival és a felvert tojással, majd kisebb adagokban szórtam a lisztet hozzá, elkevertem, hogy lássam formázható e a tészta, ha nem akkor  ismét szórtam még hozzá.

Lisztes kézzel darabokat téptem ki a tésztából és egy deszkán kb. 1 cm széles hernyókat sodortam belőlük, amit 1 cm-es darabokra felvágtam. Vizet forraltam egy kevés sóval, beletettem a nudlikat, megvártam míg feljönnek a felszínre majd egy kanállal leszűrtem őket és egy tálban összekevertem őket pici olívaolajjal.

A kefirbe belereszeltem egy kisebb gerezd fokhagymát, a nudlikat tányérra szedtem, rámorzsoltam a juhtúrót, meglocsoltam a fokhagymás kefirrel és megszórtam az apróra tépkedett friss spenótlevelekkel.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!