Petrezselyem pestos tészta

Mert minden hétre kell egy tészta. Ez pedig úgy készült, hogy benéztem a hűtőbe, ahonnan kikandikált egy majdnem egész csokor petrezselyem, volt egy marék dióm is, fokhagyma és spagetti pedig mindig van, ezt a pestót pedig imádom, így egyértelmű volt a képlet. Pesto jöhet bármikor, készítettem már bazsalikommal, medvehagymával, kelkáposztából, gyakorlatilag bármilyen zsenge, ehető zöldlevelű alkalmas rá. A szobanövényeket azért hagyjuk békén…

Azért szuper ez a kencefice, mert minden alapanyag nyersen van benne. A fokhagyma különösen fontos ilyenkor, hiszen tele van antioxidánssal, baktériumölő hatása közismert, csökkenti a koleszterinszintet. Nátha esetén hatásos egy kanál reszelt fokhagymát mézzel összekeverni és lenyelni. Ööö, nem annyira kellemes ebben a formában fogyasztani, de lebombázza a bacikat.

A dió szinte már gyógyszer a szó legjobb értelmében, igaz, hogy kalóriatartalma magas, de már napi pár szem fogyasztásával sokat tettünk egészségünkért. Tele van telítetlen zsírsavakkal, optimalizálja a vérnyomást, hozzájárul az érfalak rugalmasságához, csökkenti a koleszterinszintet, tele van E-vitaminnal ezáltal erősíti immunrendszerünket, a benne lévő zsírok megelőzik a bőr kiszáradását, magas a folsav tartalma. Én pár szemnél nem nagyon bírok megállni, ha dió kerül elém, de annyi baj legyen, edzés előtt mindig kell az energia…

A petrezselyem pedig közismert étvágyjavító és vizelethajtó hatásáról, van benne A, C, E-vitamin, magas a vas és káliumtartalma, segít megelőzni a vesekő kialakulását. Éés ha jól behagymáztunk, utána érdemes elrágcsálni pár petrezselyemlevelet és enyhíti a hagymaszagot.

Szóval elindult a karácsonyi süteménydömping, futószalagon sülnek lassan a bejglik és készülnek a szaloncukrok, de közte kell 10 perc, hogy együnk valami egyszerű, könnyed, de mégis tápláló tésztaételt. Na ez pont ilyen! És még egész óccó is… Hűtőben is eláll pár napig, a lényeg, hogy az olívaolaj lepje el rendesen, különben tönkremegy.

Hozzávalók:

spagetti tészta

1 csokor petrezselyem

1 marék dió (lehet mogyoró, mandula, fenyőmag is)

2-3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

só, bors

a tészta tetejére reszelt sajt (parmezán vagy füstölt a legjobb)

A tésztát kifőztem a szokásos módon. A petrezselymet megmostam, lecsöpögtettem, nagyjából felaprítottam majd egy mély tálba tettem,  hozzáreszeltem a fokhagymákat, sóztam, borsoztam. A diót egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam, apróra vagdostam és ez is ment a többi hozzávalóhoz. Öntöttem rá olívaolajat, kb. 1 decit felvesz, de ezt a petrezselyem mennyiségétől függ. Botmixerrel összedolgoztam, lehet turmixgéppel is vagy aprítóval. Nem baj, sőt jó is ha maradnak benne kisebb diódarabok. Kanalazzuk a kifőtt tésztára, reszeljünk rá sajtot, de anélkül is nagyon finom.

Ne finomkodjunk vele, keverjük jól össze, úgy az igazi.

Tovább a blogra »