Pálmafa Project

Tejszínes céklás zelleres rakottas

Egy brutális színű köret vagy egytálétel a céklának köszönhetően. Adhattam volna azt a címet is neki, hogy céklás zelleres gratin. A gratin egy sütőben sütött, tejszínes, sajtos, zöldséges ételt takar. A legtöbbször talán burgonyával készítik és sült húsok mellé kínálják köretnek. Szerintem a krumpli hússal párosítva sok(k), legalábbis a gyomromnak, így az utóbbi időben legtöbbször szétválasztom a kettőt, így egy kiadósabb étkezés után kevésbé van olyan érzésem, hogy nem bírok megmozdulni ezért inkább más zöldséggel helyettesítem. Ezúttal abszolút céklára vágytam, és felcsillant a szemem ezt a receptet látván, ha jól emlékszem egy izraeli szakácstól származik. Az már más kérdés, hogy én ebbe a céklás, zelleres verzióba sem tettem húst, és mellé sem ettem, mert annyira jó fűszerekkel van ellátva, hogy nem hiányzik belőle nekem, de ha valakinek van kedve, akkor bátran fogyasszon mellé, vagy szeljen bele akár kolbászt is.

A céklát én nem főztem meg előtte, ha elég vékonyra van szeletelve és mindenhol ellepi a tejszín akkor meg fog puhulni, de ha valaki szeretné lerövidíteni a sütési időt akkor megfőzheti. A zellert nem szükséges, az hamarabb puhul. Babérlevélet meg éppen nem találtam itthon, koriandermagot viszont igen, ezért belepottyant néhány szem a tejszínbe. A két fűszernek ízben semmi köze egymáshoz, viszont a korander adott neki egy pluszt ízt, ami nagyon is elnyerte tetszésem. Izgalmas étel, én kiraknám egy ünnepi asztalra is köretnek.

DSCF2233

Hozzávalók:

1 nagy fej zeller

4-5 db közepes méretű cékla

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

5 dl főzőtejszín

pár db babérlevél (nálam korandermag)

6-8 db szegfűszeg

pár db kakukkfűág (szárított is jó)

só, fehérbors

citromhéj darabok

2 cs mozzarella

5 dkg reszelt sajt a tetejére (nálam ementáli)

olívaolaj

A tejszínt beleöntöttem egy serpenyőbe, belereszeltem a fokhagymákat, sóztam, borsoztam, és az összes többi fűszert is hozzáadtam. A citromot megsikáltam, és egy hámozóval kisebb vékony darabokat kanyarítottam a héjából. 4-5 db elég, a fehér része ne menjen bele. Ezeket is beledobtam a tejszínbe és alacsony lángon megvártam, míg forrni kezd majd leszűrtem. Közben meghámoztam a céklát és a zellert, vékony szeletekre vágtam őket a mozzarellával együtt, a lilahagymát pedig vékony csíkokra. Fogtam egy sütőedényt, leraktam egy sor hagymát, ráhelyeztem a cékla és a zellerszeleteket, sóztam, borsoztam, vékonyan meglocsoltam olívaolajjal, tettem rá egy réteg mozzarella sajtot és ráöntöttem a tejszín egy részét majd ismét hagyma, cékla, zeller, mozarella, tejszín sor követekeztett, amíg el nem fogytak a hozzávalók.

180 fokra előmelegített sütőben, fóliával lefedve kb. 50 percig sült, aztán levettem a fóliát még sült 10 percig aztán rákerült a reszelt sajt, visszatoltam a sütőbe, míg ráolvad. Mikor ezt megtörtént kivettem és 10 percet magára hagytam még tálalás előtt.

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emi Bánfi says:

    mMég csa most ismerkedem receptel.Ez lesz a mai ebéd körete Megirom ,hogy izlett

  2. Danó Hédi says:

    Ez nagyon finom, köszönet a receptért. Valóban olyan harmonikus, hogy hús nem szükségeltetik hozzá! Annyit változtattam, hogy fele mozarella és fele feta került bele, ill. a füszereket nem dobtam ki a felfözött tejszinböl, viszont megtörve ( citromhéjat reszelve) tettem bele.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!