Pálmafa Project

Tejszínes paradicsomos vargánya, tagliatelle tésztával

Hm, hogy adjak el egy olyan kaját amit nem én főztem? Simááán, magabiztosan, de főleg őszintén. A múltkori “őrangyalbaráti” együtt főzős bableves parti után, amikor kirekesztettem a főzésből szegény szerencsétlen másik felet, most én voltam a vendég és nekem főztek és megtiltották, hogy bármit csináljak a konyhában, sőt megfenyegettek. Már pedig az Őrangyalommal nem merek harcba szállni, pláne, hogy 2 méteres. Így inkább csak szépen kultúráltan néztem. Ha kérdeztek, válaszoltam. Tényleg csak egy egész picit volt benne a mancsom az ebédben, de végig asszisztáltam, hagymát szeletelhettem, időnként megkeverhettem, de főleg megkóstoltam titokban mikor a házigazda nem látta. Sőt, a desszert ellen sem tiltakozott amit vittem… Azért ráfér az arcomra, hogy azt mondjam, szerény személyemmel emeltem a hangulatot, az étel finomságát, na meg a boros poharat…. Kb. két decit gyűrtem le összesen egy fél délután alatt, csak meg ne ártson…

Kezdő, na jó középhaladó séfről lévén szó, nem féltettem azért az egészségemet (de a gombaszedést inkább másra bíztam), viszont kifinomult ízléséről árulkodik (azon felül, hogy engem hívott meg), hogy ezt azt ételt választotta elkészíteni. Elsőre ráadásul.. Egy olasz étteremben fogyasztott hasonló tészta után szabadon. Pedig én úgy tudtam, hogy nem szeretem a vargányát, valamilyen gyerekkori élmény következtében és sosem csináltam még. Eddig… Jelentem nagyon finom, nem véletlenül nevezik a gombák királynőjének is. Úgyhogy abszolút megérdemli, hogy közkinccsé tegyem a receptet, és a séf telefonszámát pedig privátban nagyon szívesen… Neeeem, szigorúan csak az Ő engedélyével csajok! 🙂 0670…. Jesszus hány életem van??

Ami a fűszerezést illeti, mivel nekem volt még friss kakukkfüvem és rozmaringom is, így mindkettő került bele, de csak kakukkfűvel, akár szárítottal is elkészíthető.

A terítésnél nálam a kés, villa, szalvéta, fényképező a sorrend általában, és az asztali áldás helyett ételfotózás van, de Ő erre is fel volt készülve és profin megoldotta ezt is, úgyhogy az angyali főzőshow folytatódik…

Vargányás tészta

Hozzávalók 2-3 főre:

30 dkg vargánya

4 szelet bacon

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

3 nagy szem paradicsom (hámozott paradicsomkonzerv is jó)

2 dl főzőtejszín

1,5 dl száraz fehérbor

2-2 rozmaring és kakukkfű ágak

fél zacskó tagliatelle tészta (szélesmetélt)

só, bors

olívaolaj

a tetejére parmezán

A vöröshagymát szeljük apróra, a gombát és a paradicsomokat kockázzuk fel, a bacont vágjuk vékony csíkokra. A rozmaring és kakukkfű ágakról húzzuk le a leveleket és aprítsuk fel. Egy serpenyőben hevítsünk fel kevés olívaolajat, tegyük rá hagymát és a bacont és pirítsuk együtt pár percig őket, aztán adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk, a fűszerek felét is szórjuk hozzá. Mikor a gomba félig megpuhult, adjuk hozzá a paradicsomot a reszelt fokhagymát, öntsük hozzá a bort és rotyogtassuk együtt őket, míg a paradicsom összeesik és kiengedi a levét. Öntsük hozzá a tejszínt, forraljuk össze még egyszer az egészet, szórjuk rá a maradék rozmaringot és kakukkfüvet. Végül tálaljuk a sós vízben kifőzött tésztával és szórjuk meg parmezánnal a tetejét.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!