Mákos-mandarinos koszorú

Gluténmentes, illatos, szaftos, karácsonyi hangulatot árasztó desszert. Tortaformába kellett volna sütni, de nekem csak nagy méretű van és úgy gondoltam abban túl lapos lenne a süti, így ez a teflon koszorú forma került a kezembe és úgy tűnik jó döntés volt. Mikor kiborítottam belőle, az adventi koszorú jutott eszembe, hogy mennyire jól mutatna a karácsonyi asztalon egy könnyed krémmel bevonva és picit kidekorálva, úgyhogy lehet, hogy hamarosan ünnepi rangfokozatot kap…

Ezt a képet lehet felhasználhatnám egy véres hurka recepthez is esetleg…ha készítenék olyat….de ez nem fog megtörténni ebben az évszázadban.

Az eredeti recept Nigellának köszönhető, aki bár merőkanállal meri a cukrot a sütikbe, mégis szeretjük. Az Ő tortája mandulával készült, de én most mákban gondolkodtam, ami szintén közeli barátságot ápol a citrusfélékkel, de akár dióval és mogyoróval is elkészíthető. Lisztet nem tartalmaz, fehér cukor helyett nád és nyírfa került bele, így nagyot nem vétünk kárcsú vonalaink ellen, ha lecsúszik belőle pár szelet. Márpedig le fog, mert nagyon puha és szaftos a belseje. Kicsit aggódtam, hogy milyen íze lehet egy sütinek, ha tokkal vonóval egészben megfőzött mandarinok kerülnek bele, de mikor megkóstoltam elszállt minden kétségem. Olvastam, hogy volt aki citrommal készítette, sőt lime-al is, szerintem elronthatatlan, keverem, kavarom, kisütöm édesség, még ha a főzési és sütési idő ugyan hosszadalmas is, de mégis könnyűnek mondható az elkészítése.

Mellé narancslével és mézzel ízesített sűrű natúr görögjoghurtot kanalaztam.

 

Hozzávalók:

250 gr darált mák

225 gr cukor(nálam fele-fele arányban nád és nyírfa)

4 db nagy mandarin (nekem 5 kicsi)

1 tk sütőpor

6 db tojás

A tálaláshoz:

1 doboz natúr görögjoghurt (cukormentes)

1 fél narancs leve

pici méz

A mandarinokat egészben héjastól vízben megfőztem kb. két óra alatt. Én sem hittem, de kell neki a két óra…Leszűrtem kihűtöttem kicsit, a vizet kicsavartam belőlük és botmixerrel pürésítettem. A darált mákot, a cukrot a sütőport és a felvert tojásokat összekevertem egy tálban, majd a végén a mandarinpürét is egyenletesen elkevertem benne. Kivajazott és lisztezett formába öntöttem a masszát majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsült, tűpróbával ellenőrizzük.

A joghurtba belefacsartam a narancs levét, rácsorgattam a mézet és jól összekevertem, majd küzdöttem, hogy ezt így ne egyem meg egymagában míg a süti megsül. Megérte várni…

Tovább a blogra »