Gluténmentes, illatos, szaftos, karácsonyi hangulatot árasztó desszert. Tortaformába kellett volna sütni, de nekem csak nagy méretű van és úgy gondoltam abban túl lapos lenne a süti, így ez a teflon koszorú forma került a kezembe és úgy tűnik jó döntés volt. Mikor kiborítottam belőle, az adventi koszorú jutott eszembe, hogy mennyire jól mutatna a karácsonyi asztalon egy könnyed krémmel bevonva és picit kidekorálva, úgyhogy lehet, hogy hamarosan ünnepi rangfokozatot kap…
Ezt a képet lehet felhasználhatnám egy véres hurka recepthez is esetleg…ha készítenék olyat….de ez nem fog megtörténni ebben az évszázadban.
Az eredeti recept Nigellának köszönhető, aki bár merőkanállal meri a cukrot a sütikbe, mégis szeretjük. Az Ő tortája mandulával készült, de én most mákban gondolkodtam, ami szintén közeli barátságot ápol a citrusfélékkel, de akár dióval és mogyoróval is elkészíthető. Lisztet nem tartalmaz, fehér cukor helyett nád és nyírfa került bele, így nagyot nem vétünk kárcsú vonalaink ellen, ha lecsúszik belőle pár szelet. Márpedig le fog, mert nagyon puha és szaftos a belseje. Kicsit aggódtam, hogy milyen íze lehet egy sütinek, ha tokkal vonóval egészben megfőzött mandarinok kerülnek bele, de mikor megkóstoltam elszállt minden kétségem. Olvastam, hogy volt aki citrommal készítette, sőt lime-al is, szerintem elronthatatlan, keverem, kavarom, kisütöm édesség, még ha a főzési és sütési idő ugyan hosszadalmas is, de mégis könnyűnek mondható az elkészítése.
Mellé narancslével és mézzel ízesített sűrű natúr görögjoghurtot kanalaztam.
Hozzávalók:
250 gr darált mák
225 gr cukor(nálam fele-fele arányban nád és nyírfa)
4 db nagy mandarin (nekem 5 kicsi)
1 tk sütőpor
6 db tojás
A tálaláshoz:
1 doboz natúr görögjoghurt (cukormentes)
1 fél narancs leve
pici méz
A mandarinokat egészben héjastól vízben megfőztem kb. két óra alatt. Én sem hittem, de kell neki a két óra…Leszűrtem kihűtöttem kicsit, a vizet kicsavartam belőlük és botmixerrel pürésítettem. A darált mákot, a cukrot a sütőport és a felvert tojásokat összekevertem egy tálban, majd a végén a mandarinpürét is egyenletesen elkevertem benne. Kivajazott és lisztezett formába öntöttem a masszát majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsült, tűpróbával ellenőrizzük.
A joghurtba belefacsartam a narancs levét, rácsorgattam a mézet és jól összekevertem, majd küzdöttem, hogy ezt így ne egyem meg egymagában míg a süti megsül. Megérte várni…
Igen, ezt már más is kérdezte. :)Éppen csak egy picit nyomod meg őket, és egy kevés víz fog így távozni belőlük, de a mandarin még nem esik szét csak esetleg megreped. Az eredeti recept ezt írta, ezért én is így csináltam, de így utólag most már úgy tűnik, hogy ez lehet felesleges mozzanat, mert annyi víz nem jött ki nekem belőle ami a tésztát tönkretenné… ami egyéként 3 naposan is ugyanolyan puha.
Nagyon megtetszett a recept csak egyet nem értek, hogy lehet a főt mandarinokból kifacsarni a vizet, hogy ne veszítsük el a mandarinok levét?
Jujj de szuper! Örülök!:)
Majd meséld el milyen lett és fotózd le persze!:)
Szép napot Neked is!
Nagyon Jól hangzik 🙂
Pont a napokban gondolkoztam mit süthetnék férjemnek karácsonyi süteményként és láss csodát meg is érkezett a válasz 🙂
Nagyon köszönöm, ki fogom próbálni! SZép napot *O*