Pálmafa Project

A Zanyukám füstölt húsos bablevese

Amit ezúttal én főztem, pálmafa stílusban,  de ez csak annyit jelent, hogy a rántás fehér tönkölylisztből készült, mint ahogy a benne levesbetétként szereplő csipetke (galuska) is. Ez az ízében nem volt észrevehető, úgyhogy bátorítanék mindenkit, hogy nyugodtan használja a teljes liszteket erre a célra is.  A kókuszzsírt kipróbáltam rántás fronton is, és ezt az akadályt is jól vette.

A leves fogadott “Őrangyalom” kérésére készült, aki egy nagyon jó barátom és már jó ideje nyaggatott, hogy főzzünk együtt, de ez valamelyikőnk elfoglaltsága miatt sokáig meghiúsult egészen múlt hétvégéig. Jó móka volt, úgy nézett ki a közös főzés, hogy Ő felbontotta a bort amit hozott és sűrűen kortyolgatott belőle. Én meg főztem. Most az életemmel játszom, mert ha ezt meglátja, tuti dühbe gurul, úgyhogy muszáj azt is iziben hozzátennem, hogy egyrészt nekem is töltött bort, másrészt én könnyítettem meg a dolgát, annyival, hogy az összes hozzávalót előkészítettem a főzésre mielőtt megérkezett. Beáztattam a babot és a húst, a zöldségeket pedig felszeleteltem, így tényleg nem sok meló maradt már vele. Felajánlottam ugyan neki, hogy a végén a rántást és a csipetkét elkészítheti, mert egyik feladat sem a kedvencem, de valahogy akkor éppen telefonált… Sebaj, lesz ez még így se, pontosabban lesz ez még fordítva hamarosan, ugye ugye?  Természetesen örömmel főztem neki, mert megérdemli, még akkor sem morogtam magamban, mikor bablevest rendelt, pedig azon a héten már kb. kétszer ettem babot,  de ennél nagyobb bajom sose legyen!

Szóval vissza az ételhez ez az egyik kedvenc családi leves, a legjobb hús hozzá a füstölt fehérpecsenye, de mikor pesti piacon ilyet kértem, furán néztek rám és közölték, hogy olyan nem létezik. .. Pedig deeee igen, vidéken legalábbis kapni ilyet. Mindegy, bármilyen másik füstölt hús is jó hozzá, én most combot vettem, amit előtte érdemes megmosni vagy beáztatni, mert nagyon sós.

Hozzávalók 4 személyre:

DSCF2105

30 dkg májbab

30 dkg füstölt sertéscomb

kisebb zeller a zöldjével együtt

2-2 szál sárgarépa és fehérrépa

4 gerezd fokhagyma

1 félbevágott paprika

1 paradicsom

só, bors

A rántáshoz: olaj, liszt, pirospaprika

A csipetkéhez: 1 felvert tojás és liszt pici sóval

Tálaláshoz: 1  doboz tejföl

A babot előző este beáztattam, a húst pedig főzés előtt pár órával szintén. Az egész füstölt hús darabot kb. fél óráig előfőztem, majd leöntöttem a vizét, mert túl sós volt. Ezután ismét visszatettem a fazékba a babbal együtt, felöntöttem annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje, hozzáadtam a zeller zöldet, fokhagymákat egészben, a zellergumót is egészben, a félbevágott paprikát, és a paradicsomot is egészben, sóztam, borsoztam és mérsékelt tűzön addig főztem, míg a bab félig megpuhult. Ezután került bele a vékonyra szeletelt sárga és fehérrépa. Mikor a hús és az összes zöldség is megpuhult, elkészítettem a rántást. Kisebb edényben felhevítettem annyi olajat, pontosabban kókuszzsírt, hogy az edény alját egyenletesen befedje, rászórtam egy púpos kanál lisztet és közepesen barnára pirítottam állandó keverés mellett, majd rászórtam kevés őrölt pirospaprikát és felöntöttem kb. másfél deci hideg vízzel, majd megvártam míg az egész besűrűsödik. Ezután a leveshez öntöttem a rántást. Pár percet forrt majd hozzácsipkedtem a csipetketésztát. Ami úgy készült, hogy felvert tojáshoz annyi lisztet kevertem, hogy lapos kb. tenyérnyi méretű tésztát kapjak és abból körömnyi méretű darabokat tépkedtem a levesbe. Tulajdonképpen itt már el is lehet zárni alatt a gázt, de hagyjuk lefedve a levest kb. 10 percig, hogy a csipetke megpuhuljon.

Tálalás előtt kiszedtem belőle a paprikát, paradicsomot, zeller zöldet és a gumót valamint a húst is. Utóbbit kisebb darabokra felszeleteltem és visszatettem a leveshez. Illetve hozzákevertem a tejfölt is, de ezt mindenki magának is megteheti.

Itt a hétvége, bablevesre fel!

DSCF2114

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!