Mozzarella-bazsalikom-olívabogyó-paradicsom
Ez nem egy kulináris újítás, egy nagyon is ismert, népszerű salátáról van szó, amit rengetegen szeretnek. Hogy miért osztom meg most? Az történt, hogy nagyon szorgos kislány voltam a héten, legalábbis a konyhában és felhalmoztam pár receptet, fotót, vázlatot, így vasárnap estére már csak az maradt hátra, hogy válasszak valamit következő témának. Igen ám, de valahogy a héten (ártatlan vagyok, nem is értem, hogy fordulhatott ez elő) elég sok lett a sütőtökös és babos étel, amit már ezen a héten is megosztottam, és még mielőtt megcsömörlenék tőle én is, a kedves olvasókkal együtt, rábukkantam erre a kis szépségre, amit még egy nagyobb családi ebédre készítettem korábban. Az egyik kedvenc salátám, amit minden évszakban és mennyiségben bírok enni, reggel délben este. Úgyhogy jolly jokerként most bevetem, hátha valaki még nem kóstolta így együtt ezt a leggyőzhetetlen kvartettet és most kipróbálja. De nem ússzátok meg ám aztán a többi tökös, babos ételt és egyéb vitaminbombákat sem!
Még lehet kapni olyan paradicsomot a piacon ami nem vízízű, friss bazsalikom is hozzáférhető bárhol, de ha mégsem a szárított is megteszi, olívát, mozzarellát pedig bárhol kapunk. Utóbbiból lehet a golyókat is választani. Szerintem balzsamecettel a legfinomabb, de a citromlé is tökéletesen megteszi.
Látványos, egészséges, nagyon nagyon ízletes és a legegyszerűbb saláták egyike. Hosszú hétvégés, “mindentösszeevős” napok után egy szürke hétfőt is feldobhat egy picit.
Hozzávalók:
2-3 csomag mozzarella (attól függ hány főnek készül)
3-4 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 marék fekete magozott olívabogyó
só, bors
bazsalikom levelek vagy 1 teáskanál szárított
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet v citromlé
A mozzarellát és a paradicsomokat vágjuk vékony szeletekre, rendezzük el egy tálcán, de ha nem a látványra törekszünk, akkor kockázzunk fel őket és dobjuk egy mély tálba.
Az öntethez a fokhagymát reszeljük le, keverjük el az olívaolajat a balzsamecettel v a citromlével, adjuk hozzá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá az öntetet a paradicsomra és a sajtra.
Szórjunk rá félbevágott olívabogyót és bazsalikomleveleket. Jót tesz neki ha áll egy negyed órát legalább.
Kommentek