Amit nevezhetnék akár szósznak, lekvárnak is, nézőpont és tálalás kérdése. Eredetileg birsalmasajtnak indult, pontosabban egy tesztverziót szerettem volna készíteni kisebb adagban, de mivel az almapép 80%-a kellett volna, hogy legyen a cukor mennyisége, és azt iszonyú soknak találtam, így leredukáltam, de ha azt hinnénk, hogy savanykás íze lett, jelentem nem. Abszolút egészségesen édes, hiszen nyírfacukorral készült. Állaga viszont inkább sűrű lekvárra hajaz. Annyira ízlett, hogy ezért gondoltam arra, hogy megosztom. Ismét egy jó példa arra, hogy kis mennyiségben is lehet, sőt érdemes ilyesmit főzni, pláne ha nem vagyunk biztosak benne, hogy szeretni fogjuk-éé a végeredményt. Úgyhogy ha a kérdés úgy hangzik, hogy Birs? Akkor a részemről én továbbra is bírlak és bírni foglak a következő szezonban is ebben a formában pedig pláne az asztalra kerül majd.
Ez az adag pár alkalomra elég, de nyugodtan meg lehet duplázni a mennyiségeket, hűtőben, hűvös helyen eláll, bár szerintem sok esélye nincs rá, mert több ételhez is felhasználható. Reggelire joghurtba keverve zabpehely mellé, vagy zabkásába, ebédhez húsok mellé pikáns szószként is passzolhat és vacsorára vendégváró falat lehet belőle. Utóbbi ötlet akkor ugrott be, mikor hirtelen felindulásból reggel magam elé vettem a tál birspürét és még mielőtt egy kiskanállal tettem volna magamévá az egészet, elgondolkodtam, hogy ennél azért több körítést is érdemelne. Simán pirítósra is kenhettem volna, de mivel teljeskiőrlésű kifli volt itthon, sajt és valamilyen mag pedig mindig van, így katonákat gyártottam, a fejükön camembert és dió sisakkal.
25 dkg birsalma
5 dkg nyírfacukor
fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj és gyömbér
fél deci a birsalma főzőlevéből
A katonákhoz:
dió
camembert sajt
A birsalmát megmostam, félbevágtam, kivájtam a magházát majd felkockáztam héjastól. Feltettem főni annyi vízzel ami pont ellepi. Mikor teljesen megpuhult leszűrtem a levét egy pohárba, a birsdarabokat pedig botmixerrel pürésítettem. Visszatettem egy edényben a gázra, hozzáadtam a cukrot és a fűszereket valamint a félretett főzővízből egy keveset és ismét elkezdtem főzni, míg az egész besűrűsödött. Pöfékelni fog, úgyhogy sűrűen kell kevergetni, de kb. 10 perc alatt kész. Tálba öntöttem, megvártam míg kihűl majd a hűtőbe tettem. Másnap fogyasztható kedvünk szerint.
Mini hadsereg bevetésre készen áll.
Kommentek