Avagy a híres pumpkin spice latte. Gondolom nem kell leírnom melyik közkedvelt kávézólánc repertoárjában lehet ilyenkor hozzájutni… Persze előfordulhat, hogy valaki nem tudja, én sem vagyok törzsvendég ezen a helyen. A helyes megfejtéshez egyébként elég megnézni akármelyik amerikai filmet, tuti, hogy szerepel benne minimum egy ember aki a kezében szorongat, egy ennek a kávézónak a logójával ellátott papírpoharat….
Egy barátnőm próbálkozik évek óta “megfertőzni” a hely szellemével, több, de inkább kevesebb sikerrel. Ő akármelyik városban jár a világban, mindig szerepel a megtekintendő turistalátványosságok listáján ez a kávézó is, legalábbis, mint fix pihenőhely két múzeum között. Tényleg finom, gusztusos, habos-babos kávékat és süteményeket lehet kapni, meg van az egyedi hangulata is, de részemről mégsem lett szerelem.
Sütőtökrajongó lévén, viszont kíváncsi voltam rá, hogy mit tud ez a kávé. Finom volt, krémes is, de főleg édes és fahéjasan fűszeres ízeket véltem felfedezni benne ugyan, de ha nem tudtam volna, hogy sütőtökös aromájút kértem, akkor nem valószínű, hogy rájövök, hogy a kávé és a tök találkoztak a bögrémben aznap. Pedig tényleg igyekeztem bevetni az összes ízlelőbimbóm, az összeg amit ezért kifizettem nem kis motivációt jelentett… Azt nem mondom, hogy nem innám meg még egyszer, de sokkal többet vártam tőle.
Úgyhogy gondoltam körbejárom a témát és megcsinálom otthon, hiszen ritkán van olyan hét mostanában amikor ne lenne némi sütőtök maradék a konyhámban. Azt tudom, hogy ezek a kávék nem igazi tökből készülnek ott a helyszínen, viszont én olyat szerettem volna amiben tényleg érzem az ízét. Kicsit aggódtam, hogy milyen következményei lesznek ha a sütőtökpüré a kávé és a tej egyszerre randevúznak a poharamban, de ahogy utánaolvastam egyre magabiztosabb lettem, hogy ennek működnie kell. És lám az eredmény elnyerte tetszésem. Egyszerű pompás és filléres lélekmelengető lett belőle!
Hozzávalók 1 pohárhoz:
1 deci presszó kávé
2 deci tej
1 evőkanál sült sütőtök
1-1 késhegynyi őrölt fahéj-gyömbér-szegfűszeg
1 kanál méz
tejszínhab
Elkészítettem a kávét, kb fél decit és gyengét, de én csak az íze kedvéért iszom, mindenki csinálja, ahogy egyébként szokta, erősen, cukorral v anélkül.
A sütőtököt beletettem egy mély edénybe, ráöntöttem a tejet, megszórtam a fűszerekkel, belecsorgattam a mézet és összeturmixoltam botmixerrel, majd megmelegítettem.
Elvileg a felgőzölt tejbe kell a kávét lassan belecsorgatni, hogy a rétegek szépen elválljanak, nekem ez nem sikerült, próbáltam fordítva is, a kávéra öntöttem a tejet, de úgyse, de hátha másnak fog… A végén felvertem a tejszínhabot, egy nylon zacskóba kanalaztam, aminek a csücskét kivágtam, a kávé tetejére nyomtam a habot, majd megszórtam fahéjjal.
Próbáld ki ezt, tuti fogod érezni! 🙂
Én sem éreztem a sütőtököt a híres “S” kávéján :$$
Nyitva áll Neked bármikor, gyere gyere!!:)
Alig várom hogy a palmafaproject kávézóban is elfogyaszthassam, nagyon jól hangzik!!!