Mióta rendszeresen főzök, keverek, kavarok, újítok, próbálkozok, reformálok a konyhámban ritkán készítem ugyanazt az ételt többször. A chilis bab viszont ezen kevesek egyike. Évek óta állandó tagja a top 10-nek, mert még nem találkoztam olyannal aki ne szeretné. Az egyik legjobb megoldás lehet ha vendégsereg érkezik, de van úgy, hogy csak magamnak készítem ha megkívánom, mert ha véletlenül marad is belőle, el van a mélyhűtőben és bármikor előkapható, olyan lesz, mint új korábban.
Anno első hallásra én is azt hittem, hogy ez valami bonyolult időigényes étel, holott pofonegyszerű, ezért nem is értem, hogy mégis sokan miért nyúlnak a boltok polcain figyelő zacskós chilis bab alaphoz, amiről én inkább tudni se szeretném, hogy mit tartalmaz…. Természetesen ha mi magunk főzzük hozzá a babot és a kukoricát akkor tovább tart a főzési idő, de ezeket előző nap is meg lehet főzni akár és biztos, hogy az íze még fantasztikusabb lesz. Legtöbbször azért én is konzerv kukoricát és babot használok hozzá, ami nincs ízesítve, cukrozva stb. csak alá natúr. A fagyasztott zöldség is tökéletes hozzá, mindenki használja ami neki jól esik. A paradicsomos szaft részét illetően, a házi paradicsomlére voksolok vagy a hámozott paradicsom konzervre, ketchupra semmiképp.
Marha vagy sertéshúsból az igazi, de nem dől össze a világ ha csirkéből készül, akkor még könnyebb fogás lesz belőle, kenyér nélkül fogyókúrába is beilleszthető.
A csípőssége pedig attól függ, ki mennyire szereti kipirult arccal, mosolyogva ám mégis könnyezve fogyasztani, mert akkor igazi chilipaprika a legjobb hozzá, ha pedig gyerekeknek is készül, akkor nyilván csak egy leheletnyi chilipor kerül bele, aztán a nagykorúak a tálalásnál még felturbozhatják a csípős forróságot kedvükre. Ami engem illet én közepesen csípősen szeretem, amikor még nem folyik a könnyem, de mégis érződik a fűszer melegsége az ételben.
Hozzávalók 4 főre:
fél kg darált marha – vagy sertéshús
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 doboz fehér bab
1 doboz vörös bab
1 doboz kukorica
2 doboz hámozott paradicsomkonzerv
só
1 csapott teáskanál cayenne bors + chili fűszerkeverék (sima chilipor is jó hozzá)
olaj
10 dg reszelt füstölt sajt (elhagyható)
Egy jó nagy serpenyőben szoktam készíteni. Felforrosított olajon megpárolom a vöröshagymát, majd hozzákerül a hús, mikor ez kifehérdett megsózom és pár percig pirítom az egészet. Aztán hozzáöntöm az előtte lecsöpögtetett és leöblített kukoricát és babot, majd a paradicsomkonzerveket is. Ekkor adom hozzá a reszelt fokhagymát és a chiliport is. Lefedve alacsony lángon kb. fél óráig rotyognak együtt, amíg a hús megpuhul, a paradicsom szétfő és besűrűsödik. Néha azért ránézek, megkeverem, ha nagyon elfőné a levét akkor adok hozzá pici vizet. A lényeg, hogy sűrű szaftos legyen a végeredmény.
Tálaláskor reszelt füstölt sajttal megszórom, de anélkül is isteni.
Akár egyszerű, akár nem, az eredmény fantasztikus. 🙂
Jól hangzik ez a babos étel. M.
Ez az egyszerű változat pont nekem való, 1x 1x ránézni típusú finom étel:)
ez az egyszerűbb változata,,,az igazi a sütőben készül és órákig,