Ősztől tavaszig a hűtőm állandó lakója. Az egyik legjobb és legolcsóbb természetes C-vitamin forrás. Biztos vagyok benne, hogy neki is köszönhetem, hogy a nátha meg sem mer közelíteni. Ha pedig mégis bátrabb lenne a kelleténél akkor sincs esélye hosszú napokra megkeseríteni az életem, mert térdre kényszerítem kiváló immunerősítő harcosaim segítségével. Közülük frontvonalon kapott helyett a savanyú káposzta. Amellett, hogy jelentős a C-vitamin tartalma, kiváló béltisztító a magas rosttartalmának köszönhetően. A kalóriatartalma pedig igen alacsony. Senkit nem fogok rábeszélni káposztaleves kúrára, az ilyesmiben nem hiszek és nem is tudom betartani. Amúgy a káposztaleves finom, én is főztem már ha jól emlékszem, köménnyel, finom fűszeres “kóbásszal” nagy sikere volt.
Első körben a nyers fogyasztására bíztatnék mindenkit, aztán kaptok egy rakott káposzta receptet is, ami egy picit kalória szegényebb, mint a hagyományos.
A savanyú káposztát nyugodtan lehet köretként vagy savanyúságként enni húsok mellé, de legtöbbször én mégis téli reggeliket szoktam ezzel kiegészíteni, főleg mikor tél derekán egyre nehezebb, sőt képtelenség jó ízű paradicsomhoz és paprikához jutni a piacokon. Tudom, hogy egyelőre október van és 20 fok és nem szeretném felgyorsítani az idő kerekét, bár néha….na jó, élvezzük és hozzuk ki a jelenből a legjobbat… azt mondják… Természetesen itt az immunrendszerünkre gondoltam, hiszen nem árt már most felturbózni és felkészíteni a zimankóra. Szóval káposztánk nyersen tökéletes rántotta mellé, vagy szendvicshez, de még egy sima vajaskenyérhez is jól esik egy kisebb kupacot elcsipegetni belőle. Ha viszont valaki nem bír így megbarátkozni vele akkor csempésszük bele salátába, mondjuk reszelt sárgarépa és cékla mellé, némi lilahagyma társaságában, vagy próbálják ki ezt a salátát:
Narancsos-almás savanyúkáposzta saláta:
Elsőre talán bizarnak tűnhet, de meg kell kóstolni, mert valójában nagyon is harmonizálnak az ízek, sőt ugyebár jön hozzá még kevés dió és kefír fogja össze a salátát, így igazi ízkavalkádban lehet részünk. Éppen ezért semmilyen egyéb fűszert én nem kívántam hozzátenni. Füstölt sajtos pirítóst viszont annál inkább ettem mellé, így könnyű ebéd vált belőle, de a nap bármely szakában fogyasztható, akár hurka-kolbász mellé is passzolhat köretként.
Hozzávalók 4 főre:
25 dkg savanyúkáposzta
1 db alma
1 db narancs
1 marék dió
1 kis doboz kefír v tejföl
A káposztát kisebb darabokra vagdaltam, így könnyebb összekeverni a többi hozzávalóval. Az almát és narancsot kockákra vágtam és hozzáadtam a káposztához. Az egészet meglocsoltam a kefírrel és jól összekevertem a tetejét pedig megszórtam dióval.
Rakott káposzta rizs nélkül:
Ez az egyik kedvenc káposztás ételem, viszont mióta kipróbáltam rizs nélkül, rájöttem, hogy így is laktató és nem is igazán hiányzik már belőle. Szénhidráttartalma egy kicsit kevesebb emiatt, igaz került mellé egy néhány szelet bacon, ami ad neki egy plusz ízt, de mégsem teszi túl zsírossá az ételt és ez még nálam az ennyi bőven belefér kategóriába tartozik. A darált hús ezúttal sertés, na ezt a szót sem írtam még le egy receptben sem… Nincs különösebb bajom a disznóhússal, de egész egyszerűen ha nem eszem, nem is nagyon hiányzik. Természetesen bármilyen más darált hússal is készíthető.
Hozzávalók 3 főre:
40 dkg darált hús
40 dkg savanyú káposzta
pár szelet bacon
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz tejföl
só, bors
2 teáskanál őrölt piros paprika
olaj
A savanyúkáposztát kisebb darabokra vagdostam, hogy könnyebb legyen bánni vele, majd kevés olajon kb. fél deci vízzel puhára pároltam nagyjából 25 perc alatt. Közben egy serpenyőben felhevítettem az olajat és üvegesre pároltam a felkockázott hagymákat, majd hozzáadtam a húst és miután kifehéredett, sóztam, borsoztam és megszórtam piros paprikával. Pici vizet is öntöttem alá és fedő alatt puhára főztem. A sütőt előmelegítettem, a bacont pedig kisebb csíkokra vágtam. Egy kisebb méretű jénai aljára leraktam a káposzta 1/3-át majd a darált hús felét és néhány darab bacont is. Erre megint káposzta következett, majd a darált hús másik fele, ismét némi bacon társaságában. Végül a maradék káposztával beborítottam az egészet, meglocsoltam tejföllel és a tetejére került pár szelet bacon. Addig sütöttem míg a bacon megpirult.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: