Diós kávétorta liszt nélkül

Ősszel mifelénk igazi szülinapi dömping van, most Anyukám volt a soros, aki ugyan nem iszik kávét, de szereti a fekete nedűvel ízesített édességeket. Úgyhogy elmerültem a kávétorták világában, aminek az lett az eredménye, hogy több szimpatikus recept által inspirálva megalkottam az enyémet. Mostanában rákaptam az olyan tortalapokra, amelyek nem tartalmaznak lisztet. Noha senki nem gluténérzékeny a környezetemben, de sokkal finomabbak és nem utolsó sorban egészségesebbek a különböző darált magokból készült lapok. Ez a tészta már többször bevált mákkal elkészítve, így ideje volt dióval is kipróbálni. Legközelebb mandula uraság lesz a soros, vagy a mogyoró haverja… Étcsokis kávészemeket a piacon vettem kimérve a magosnál, semmi baj ha ez nem áll rendelkezésünkre, másik étcsokoládé is jó hozzá, de anélkül is tökéletes lesz.

Ez alkalommal egy kis 6 szeletes tortát sütöttem, amit 3 ember tett magáévá kb. 10 perc alatt. A hozzávalók megduplázásával hagyományos méretű torta varázsolható belőle kapcsos formában. De akkor szeljük el ketté a lapot.

Szabályos nem lett, de nem is én készítettem volna, ha az lenne… Akik kedvelik a kávé aromáját ígérem, nem fognak benne csalódni, nagyon jól passzol a dióval.

Hozzávalók 6 szeletes tortához:

Tésztához:

25 dkg darált dió

fél csomag sütőpor

15 dkg nyírfacukor

3 tojás

5 dkg vaj

Locsoláshoz és a krémhez:

2 dl fekete kávé

1 kupaknyi rum v rumaroma v akár whiskey is lehet

1 teáskanál nyírfacukor

Krém:

1 dl fekete kávé

2 dl tej

1 tojás

6 dkg nyírfacukor

3 dkg kukorica keményítő

2 evőkanál apróra tört étcsokiba mártott kávészemek (lehet sima étcsoki vagy más csokoládé is)

2 dl habtejszín

1 csomag habfixáló

Díszítéshez:

pár kanál dió

2 dkg étcsokiba mártott kávészem

Tészta elkészítése: A sütőt elmelegítettem 180 fokra. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját habosra kevertem a cukorral és a vajjal, a fehérjéket kemény habbá vertem. A darált dióban elkevertem a sütőport, majd hozzákevertem a tojásos-cukros keveréket és végül óvatosan hozzáforgattam a felvert fehérjét. Egy 20 x 30 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítottam és kb. 20 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizzük. Ezután kihűtöttem.

Megfőztem 2 dl kávét, amit pici cukorral és rumaromával ízesítettem. 1 deci kerül a krémhez, 1 deci pedig a tészta locsolásához szükséges.

A krém elkészítése: 1 deci tejben elkevertem a kukoricakeményítőt majd a tojások sárgáját. A többi tejet és az 1 deci kávét a cukorral felforraltam és folyamatos keverés mellett hozzácsurgattam a tojássárgás keveréket és megvártam míg besűrűsödik majd elzártam alatta a gázt. Ekkor belekevertem az apróra tört csokis kávészemeket. A pudingra közvetlenül rátettem egy darab nedves sütőpapírt, hogy ne hártyásodjon meg és teljesen kihűtöttem. Végül felvertem a tejszínhabot a habfixálóval és hozzákevertem a pudinghoz. (A habfixáló nem muszáj bele, de így jobban megtartja magát a hab a tetején)

A torta összeállítása:  A tortalapot keresztben a felénél kettévágtam. Az egyik lapot meglocsoltam a rumos kávéval majd megkentem a krém 1/3-ával és rátettem a másik lapot. Azt szintén meglocsoltam a folyadékkal és a maradék krémet egy nylon zacskoba töltöttem aminek kivágtam a sarkát és  kupacokat nyomtam a torta tetejére, majd az oldalát is bevontam vele. A maradék kávészemekkel és darált dióval díszítettem. Egy éjszakát pedig hűtőben töltött.

Tovább a blogra »