Brokkoli. A mumus. Az ellenség sokak számára. Valójában pedig szépséges nyugtató zöld színűek a bájos brokkoli rózsák és még finomak is más ízekkel feldobva.
Van benne egy antioxidáns anyag (szulforafán a becses neve), amiről bebizonyították, hogy egészségünket több oldalról is szolgálja. Még hozzá nagy szerepe van a tumoros betegségek megelőzésében, érrendszeri problémák megakadályozásában, védi az ereket, savlekötő, lúgosító hatása van és az egyik leghatékonyabb öregedésgátló növényként tartják számon. Emellett multivitaminbomba szerepben is tündököl. Jelentős mennyiségű A, C, E, B-vitaminokat tartalmaz, illetve kálciumot, béta-karotint, vasat, és szelént is.
A brokkolinak nincs karakteres íze, ezért fontos a jó fűszerezés hozzá, hiszen tényleg nem nagy kulináris élmény ha csak párolt brokkoli figyel a tányérunkon “álá natúr”. Én először levesként kedveltem meg, illetve ettem már igazán finom rakott brokkolit is. Aztán találtam egy jó saláta kombinációt, ami szintén állandó repertoár tag lett. Most ez utóbbira, illetve a kedvenc levesemre vágytam, szerintem mindegyik jó ötlet lehet arra, hogy mások is megszeressék, ezt a szó szerint zöldséget.
Sajtos brokkolikrémleves:
Nem rég egy vendéglátóipari egységben brokkolikrémlevest kértem, ahol ez az étel sárga színben pompázott….Nem igazán értettem, lehet jobb is…. Valószínűleg telepakolták sárgarépával, ami még nem lenne baj, de azért ne csak messziről lásson brokkolit, ha már az étel nevében is benne van ez a szó. Én is szoktam néha egyébként kiegészítésként azt is beletenni, valaki krumplival dúsítja fel kicsit, de ezek nélkül is nagyszerű íze van. Ahogy a többi krémlevesnél is általában a végén lehet még tejszínnel krémesebbé tenni vagy pár kanál vízben elkevert étkezési keményítővel besűríteni. Én most egyiket sem alkalmaztam, ezek helyett sajtkrém került bele.
Hozzávalók 4 főre:
1 fej brokkoli
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
10 dkg krémsajt v. 1 deci tejszín
10 dkg reszelt goudasajt (füstölt sajt is jó hozzá)
fél mokkáskanál reszelt szerecsendió
só, bors
olívaolaj
A brokkolit rózsáira szedtem, a hagymákat felkockáztam a petrezselymet felaprítottam. Az olajat egy lábosban felhevítettem és rátettem a hagymát, üvegesre pároltam. Ezután ment hozzá a brokkoli és a petrezselyem is,majd felengedtem egy liter vízzel. Víz helyett húsalaplét is használhatunk. Sóztam, borsoztam, pici ételízesítőt is tettem hozzá és addig főztem míg a brokkoli megpuhult. Ezután összeturmixoltam egy botmixerrel, majd visszatettem a gázra és elkevertem benne a krémsajtot. Ha tejszínnel készítjük, itt öntsük hozzá azt is, valamint itt reszeltem hozzá a szerecsendiót is. Egyet forrt és el is zártam a gázt alatta. Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel, reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal vagy ebben a sorrendben…
Almás brokkolisaláta:
Szerintem ez az izgalmas saláta kategóriába tartozik, annyiféle íz van benne, de az összhatás mégis harmónikus. Én megfejeltem még pirított szalonnapörccel is, de anélkül is kiadós még egymagában is.
Hozzávalók 4 főre:
1 fej brokkoli
1 db nagyobb alma
1 marék dió
10 dkg füstölt szalonna
1 duci gerezd fokhagyma
10 dkg camembert sajt
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál almaecet
só, bors
A brokkolit rózsáira szedtem és forrásban lévő sós vízbe dobtam kb. 5 percre, majd leszűrtem és egy tál hideg vízben hagytam állni őket , hogy megőrizzék a szép színűket. Addig a diót száaz serpenyőben pár percig pirított, míg illatozni nem kezdett. Kivettem a serpenyőből és bekerültek helyükre a mangalica szalonnadarabok, amikből pár perc alatt kisült a zsír és pörcökké váltak. A sajtot és az almát felkockáztam és egy tálba tettem, hozzákevertem a brokkolit is, meglocsoltam olívaolajjal és almaecettel, sóztam, borsoztam és a tetejére szórtam a szalonnapörcöket és a diót.