A fűszereket leszámítva. Nálam ilyen egy hóvégi gyorsétel hétközben. Kinyitottam a “kamra”szekrényt, hogy megnézzem miből élünk. Volt némi maradék lencse, rizs, aztán böngésztem kicsit, olyan ételre vágyva amit eddig még nem készítettem. Mivel paradicsom is figyelt a hűtőben, így megtetszett ez a keleti fűszerezésű egytálétel, de köretnek húsok mellé is remek lehet. Minden egyéb fűszer is rendelkezésemre állt a lencse pedig gyorsan megfő, beáztatni sem szükséges, úgyhogy nekiláttam. Mostanában amúgy is nagy kedvencem lett a fahéj-római kömény találkozása egy ételen belül, én sem gondoltam volna korábban, hogy ennyire tökéletes páros ők ketten.
Utóbbit különösen szeretem. Keleti, azon belül főleg az arab ételek nem is nagyon léteznek római kömény nélkül. Az íze teljesen más, mint a magyar konyha által használt köménymag. Nekem az egyik kedvenc fűszeremmé vált rövid időn belül, annyira illatos és aromás. Gyakrabban kapni egészben, mint őrölt formában, de érdemes ledarálni, úgy sokkal több íz kijön belőle főzés közben. Azt olvastam, hogy az ókori Rómában a diákok ezzel sápasztották a bőrüket, hogy elhitessék szüleikkel, hogy egész nap a könyv felett görnyedtek és biflázták a tananyagot… Ebben az időben hiába próbálkozik bárki ezzel, szerintem nincs aki bevenné…. És óvakodjatok a “Kömény” becenévre hallgató emberektől, hiszen Marcus Auréliust is így nevezték, mivel a rómaiak a köményt a kapzsiság és fösvénység jelképének is tartották. Jó tulajdonsága, hogy sok vasat tartalmaz, valamint ismert antibakteriális és görcsoldó hatása is.
A fahéj igazi afrodiziákum, hangulatjavító, emésztésfokozó, csökkenti a vércukor és a rossz koleszterinszintet és állítólag öregedésgátló is. Na ne kezdjétek el most nagy kanállal enni, úgy nem biztos, hogy a pozitív tulajdonságai fognak megnyilvánulni… Sokan ódzkodnak tőle, hogy sós ételekbe használják pedig higgyétek el remek, nem lesz “sütemény íze” attól még a zöldségnek vagy húsnak. Ki kell próbálni az biztos!
A lencséről már volt szó, hogy miért is a barátunk, és nem csak főzeléknek finom, sőt…
Hozzávalók 2 főre:
1 bögre lencse
1 bögre barna rizs
1 duci gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
fél csokor petrezselyem
só, bors
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt fahéj
A lencsét feltettem főni annyi vízzel, hogy kb. 3 ujjnyival ellepje. Ekkor meg is sóztam. Ha félig megpuhult hozzáöntöttem a barnarizst, fűszereztem, belereszeltem a fokhagymát és együtt főttek tovább. Ha elfőné a vizét, pótoljuk fél decinként, míg a rizs meg nem puhul. Mikor elkészült hozzákevertem a felkockázott paradicsomot, a felaprított petrezselymet és vidáman bekanalaztam.
Kommentek