Toszkán paradicsomleves

Pappa al Pomodoro ha stílusos akarok lenni, ha nem, akkor paradicsomfőzeléknek is nevezhetném. Egy újabb példa arra, hogy a legegyszerűbb ételekben rejlenek a legjobb ízek. Nagyon kevés hozzávaló szükséges, ennél a levesnél viszont tényleg fontos, hogy azok jó minőségűek legyenek. És ez nem azt jelenti, hogy drága tételekről lenne szó. Szimplán csak friss édes paradicsomról, ez pipálható is, hiszen a piacok bővelkednek benne, az áruk is kedvező. Aztán a második alappillér a fokhagyma és semmiképp sem a felfújt kínai, aminek se íze se bűze. Végül a sort a bazsalikomlevél zárja, mivel abban is sokkal több aroma rejlik, mint a szárítottban. Természetesen a leves az utóbbival is nagyon finom lesz, és töredelmesen be kell vallanom, bár el is titkolhatnám, de minek, hogy én is azt tettem bele, ugyanis a bazsalikombokrom isten nyugosztalja, távozott az élők sorából. Sajnos ez a főzés előtt jutott eszembe és az első bolt ahova berohantam, minden féle friss fűszernövényt kínált a bazsalikomot kivéve… Tudom, hogy az olaszok most a fejüket fogják, de így jártam. Az vígasztalt, hogy így is eszméletlen jó lett az étel. Minden héten tudnám enni kiskanállal, nagykanállal reggel, délben este.
Szükségünk lesz még rusztikus kenyére vagy zsemlére, vagyis a tömörebb keményebb héjúra. Nekem kapóra jött ugyebár az előző bejegyzésben említett tökmagos bucim.
 Hozzávalók 2 főre:
 5 db lédús paradicsom
1 db zsemle vagy 1 szelet kenyér
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
kb. 8 db friss bazsalikomlevél (szárítottból 1 teáskanál)
frissen őrölt bors
1 evőkanál olívaolaj
 A paradicsomokat egy késsel bevágtam és forró vízbe dobtam pár percre majd lehúztam a héjukat és feldaraboltam őket. A vöröshagymát felkockáztam a fokhagymát lereszeltem.
Az olívaolajat felhevítettem majd rádobtam a vöröshagymát és üvegesre pároltam, ezután hozzáöntöttem a paradicsomokat, sóztam borsoztam és beleszórtam a bazsalikomot. Miután a paradicsom levet engedett és elkezdett puhulni hozzáadtam a reszelt a fokhagymát. Azért most, mert szerintem, így jobban érezhető az íze.
Öntöttem alá egy picit vizet is, kb. fél decit. 10 perc elteltével megpuhultak a paradicsomok, ekkor egy botmixerrel leturmixoltam őket és visszatettem a gázra az edényt. Végül beletördeltem a zsemledarabokat és pár percig együtt főztem őket, míg a kenyérdarabok megpuhultak.
Tálaláskor szórhatunk még hozzá friss bazsalikomot és némi reszelt parmezán sem árthat meg neki.
Tovább a blogra »