Pontosabban vajbab, mert zöldet nem kaptam, de gyakorlatilag teljesen mindegy hiszen ízben nem igazán különböznek.
A zöldbabból legtöbben főzeléket készítenek, amit én sosem kedveltem különösebben és most sem jutna eszembe azt főzni. Rakott formájában inkább megeszem, de a legszimpatikusabbnak mégis ez a felfújt recept tűnt. Illetve mindenképp szerettem volna salátába is belecsempészni, hiszen gyorsan megfő és számomra így szerethető az íze.
Amiért még szimpatikus zöldség, hogy alacsony a szénhidrát és kalóratartalma. Sokkal könnyebben emészthető, mint a többi babféle. Túl sok ásványi anyag és vitamin nincs benne, ami említésre méltó az a C, B1, B2 vitaminok valamint a vas, a foszfor és a kálcium. Rosttartalma viszont magas, így jót tesz emésztésünknek.
Zöldbabfelfújt
Gyors egytáléltel, mégis laktató, lehetne bele még sonkát is csempészni akár, de anélkül is nagyon finom. Én tárkonnyal fűszereztem, szerintem jól passzol hozzá, de ezt nyugodtan változtassa mindenki ízlése szerint.
Hozzávalók 3 főre:
35 dkg zöldbab
3 db tojás
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
10 dkg füstölt sajt
só, bors
tárkony
A bab végeit levágtam, majd kb. 2 cm-es darabokra vágtam és forrásban lévő sós vízben 10 percig főztem, leszűrtem és hidegvízzel átmostam, hogy roppanós maradjon.
A tojás sárgákat hozzákevertem a babhoz a fűszerekkel a reszelt sajt felével és a liszttel együtt. A fehérjéket kemény habbá vertem és azt is a babos keverékhez forgattam. Kisebb tepsibe vagy jelen esetben kerámia sütőformába öntöttem amit előtte kivajaztam és 180 fokos előmelegített sütőben kb.
25 perc alatt a sajt szépen megolvadt a tetején és aranybarna lett.
Vegyes saláta zöldbabbal
3 féle zöldség 3 féle sárga színből. Szép is és finom is.
Hozzávalók 2 főre:
15 dkg zöldbab 2 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzve
1 db nagyobb répa lereszelve
1 db főtt kukorica v kis konzerv
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet
1 teáskanál szárított bazsalikom (ha friss még jobb)
A főtt kukoricáról hosszában levágtam a szemeket, lereszeltem a répát, és főtt zöldbabbal együtt egy nagyobb tálba pakoltam őket. Fűszereztem, ráöntöttem az olívaolajat, a balzsamecetet majd hűtőben csücsült egy fél órát tálalás előtt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: