Avagy ismét padlizsánt ettem két napig. Hiszen most jött el az igazi szezonja, a padlizsánok szépek az áruk pedig elég alacsony. Nem regélek róla bővebben, ez már megtörtént a korábbi recepteknél.
Valaki azt mondta nekem nem rég, hogy nem szereti a padlizsánt, mert keserű. Valóban az lehet, ha rosszul van elkészítve vagy ha olyan példányt veszünk aminek nem szép fényes és sértetlen a külseje. Úgyhogy erre ügyeljünk. Ezek a receptek remekeltek a konyhámban a hétvégén.
Vöröslencsével töltött a padlizsán
Ízvilágát tekintve Dél-Ázsiába utazunk, hiszen ott elég gyakran kerül felhasználásra a konyhában a vöröslencse. Az abból készült főzelék a Dahl adta tulajdonképen a töltelékalapot ehhez az ételhez. Ha azt mondom, hogy a vöröslencse megfőzve kissé a sárgaborsóra hajaz akkor lehet többen a “fejemre” csukják most a laptopot, de bírom a strapát és akkor is a kipróbálására bíztatok mindenkit, mert máshogy fűszerezve és még némi sajttal is feldobva, biztos nem a rettegett menzai mumus a stokerájfőzelék fog eszünkbe jutni róla. Amit amúgy én szeretek… Szóval lencsét enni jó, mert bár magas a szénhidráttartalma viszont a glikémiás indexe alacsony, azaz lassan emeli a vércukorszintet, így kisebb adagban diétás étrendbe is beilleszthető. Sok benne a vas, kálium, magnézium, cink, B1,2,6 vitamin, folsav és még sorolhatnám. Magas a fehérjetartalma ami különösen fontos ha valaki kevés húst fogyaszt vagy vega. Én az előbbi kategóriába tartozom, így ebbe se tettem. A vöröslencsét beáztatni nem kell, hamar megfő, habarás sem került bele, mert gyakoratilag saját magát pépesre sűrítette.
Hozzávalók 2 személyre:
1 db padlizsán
20 dkg vöröslencse
1 fej paradicsom
1 kisebb fej vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
só, bors,
2 mokkáskanál madras curry keveréket használtam
ha ez nincs akkor mehet bele:
fél-fél mokkáskanál őrölt római kömény, curry, chili, koriander
5 dkg sajt a tetejére (nálam feta, de ez el is hagyható)
olívaolaj
A padlizsánok belsejét kikapartam egy kanállal, úgy, hogy kb. fél centi pereme maradjon mindenhol.
Besóztam picit állni hagytam, mikor “megizzadt” a sót leitattam róla egy papírtörlővel. Enyhén beolajoztam és 200 fokra előmelegített sütőben elősütöttem kb. negyed óráig.
A hagymákat egy kanál olajon üvegesre pároltam majd rátettem a lencsét és felöntöttem annyi vízzel, hogy 1 ujjnyival ellepje. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a fűszerkeveréket és alacsony lángon rotyogtattam míg megpuhult. Ha elfőtte a vizét, pótoljuk mindig fél decivel és keverjük meg, nehogy leégjen. Kb. fél óra alatt sűrű főzeléket fogunk kapni. Ez már önmagában is főétel lehetne. Finom is..
Míg a lencse főtt a padlizsánok belsejét felaprítottam besóztam, szintén leitattam róla a vízcseppeket és pár kanál olívaolajon addig pároltam míg szép barna és puha lett.
Ezután a padlizsándarabkat a lencséhez kevertem a felkockázott paradicsommal együtt. Majd belekanalaztam az egészet a padlizsánhajókba. Volt itthon maradék fetám, így rámorzsoltam a tetejére és visszatoltam a kb. 180 fokos sütőbe kb. 20 percre míg a padlizsán teljesen megpuhult a sajt pedig elkezdett barnulni.
Joghurtos padlizsánsaláta
Ízeiben ez is hasonló hiszen kurkuma varázsolja enyhén sárga színűvé a joghurtot és ad remek ízt ennek a salátának vagy köretnek, ki milyen napszakban szeretné fogyasztani.
Hozzávalók 2 főre:
1 fél padlizsán
fél fej lilahagyma
1 db piros húsú paprika
2 deci natúr joghurt
fél csokor petrezselyem
1 teáskanál kurkuma
só, bors
1 mokkáskanál dijoni mustár
olívaolaj
A padlizsánt felkockáztam besóztam, majd pár perc után leitattam róla a nedvességet egy papírtörlővel és pár kanál olívaolajon puhára sütöttem egy serpenyőben.
Felkockáztam a paprikát, hagymát, felaprítottam a petrezselymet. A joghurtba belekevertem a fűszereket és a mustárt.
Végül egy nagy tálban mindent összekevertem, tálaltam és jól megettem a frissen kisült tökmagos bucival aminek a héten majd jól közzé is teszem a receptjét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: