Az egész ott kezdődött, hogy múlt héten citromtortát szerettem volna készíteni. Sőt, el is készült, de megint a zselatinon buktam el, ízre a végeredmény jó lett, de enyhén kanalazós desszert sikeredett belőle. Viszont akkor megfogadtam, hogy többet nem teszek zselatint semmibe, mert ismét olyan bűz áradt a meleg vízben elkevert zselatinból, hogy megundorodtam tőle… Biztos érezte ezt már más is, sőt tudja is az okát ennek a fura szagnak, ugyanis a legtöbb zselatin állati eredetű, pontosabban azok csontjaiból kinyert zselésítő anyag…. Úgyhogy utánanéztem, hogy mivel lehetne ezt helyettesíteni. Van ugyebár az agar-agar nevezetű anyag, ami tengeri vörösmoszatból készül, viszont óccónak nem mondható, én meg amúgy is ritkán használok ilyesmit, úgyhogy lapoztam is tovább. Egy másik oldalon ajánlotta valaki a Lidl áruház Tortenguss márkájú zselatinját, ami teljesen növényi eredetű. Mivel éppen van egy Lidi a szomszédban, így átröppentem megvizslatni eme terméket. Szimpatikus lett egyből, mert tápióka és burgonyakeményítőt tartalmaz, sűrítő anyaga pedig az E407 ami nem más, mint karragén amit vörösalgából állítanak elő. Aztán van benne még egy E betűs kincs, még pedig az E336-os anyag, amit a borkősavból nyernek ki, mint megtudtam. Úgy, hogy jött is velem vidáman egy csomaggal. Nem zselatin van egyébként ráírva hanem tortazselé, de a funkciója ugyanaz.Teljesen szagtalan volt jelentem és a végeredmény tökéletes lett.
Muffinformában készült, mert kisebb adagot akartam előállítani. A hozzávalókat megduplázva egy kapcsos tortaformában tortává varázsolható.
Hozzávalók 8 darabhoz:
A morzsa alaphoz:
15 dkg zabpehely (lehet bármilyen más zabpelyhes kekszmorzsa is helyette)
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál méz
A krémhez:
12,5 dkg mascarpone
2 dl zsírszegény natúr joghurt
5 dkg nyírfacukor
1 nagy citrom felének a leve
1 tasak(12g) zselatinpor
A morzsalaphoz a zabpehelyhez kevertem az olvasztott vajat és a mézet. Fogtam egy muffintepsit és kétszer olyan hosszúságú műanyagfóliát levágtam és ráterítettem a tepsire. A morzsából pedig kb. 1 evőkanálnyit belenyomkodtam a fólián keresztül a tepsi horpadásaiba. Majd amíg elkészítettem a krémet a tepsit betettem a mélyhűtőbe, hogy a vaj megdermedjen a morzsában és összefogja azt.
A krémhez a mascarponét a joghurtot a cukrot és a citromlevet egy habverővel simára kevertem. A zselatinport a zacskóján leírtak alapján 2,5 dl vízben és ízlés szerint 1-2 evőkanál cukorral forráspontig melegítettem majd 5 percig hűlt. Én egy picit soknak találtam ennyi krémhez az így kapott zselatin mennyiségét, így fél decivel kevesebbet kevertem csak a krémhez, biztos, hogy semmi baja nem lesz ha valaki az egészet belekeveri, max szilárdabb lesz a végeredmény.
Kivettem a tepsit a mélyhűtőból és mindegyik horpadásba kanalaztam 2 evőkanál krémet, végül a fólia másik felét ráhajtottam és egy éjszakát állt a hűtőben.
Szépen kivehető a formából, nem folyik szét. Puha krémes, de mégis könnyed desszert, nekem éppen reggeli… Tökéletes zárása az augusztusnak.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: