Pálmafa Project

Körtéfa gyümölcse

Avagy elindult a körteszezon. A tihanyi apátság levelében anno kurtuel fa néven szerepelt. A körtéfa ugyebár onnan ugrott be nekem, hogy gyerekkorunk énekóráin előszeretettel danoltuk a bűbájos dalocskát ami úgy indult, hogy kőőőőrtéfaaa, kőőőőőőrtéfa, kőőőrösi, kerepesi kőrtéfa…az volt a lényeg, hogy az ő betűt minél jobban elnyújtsuk, hogy tuti röhögésbe torkoljon a dolog. Illetve egy síelés alkalmával kb. 7 éves koromban egy velem egykorú barátnémmal osztrák házigazdáink hosszas könyörgésére előadtuk ezt a dalt. Azért hagyományt ebből nem teremtettem és azóta sem énekeltem el egy hüttében sem, persze biztos van az mennyiségű forralt bor ami előcsalogatná a nem létező énekhangomat…de inkább megkímélek mindenkit.
Viszont a körte finom és idén eddig csak jóféle hazai somogyit volt szerencsém fogyasztani, a család és egy kedves barátnőm jóvoltából, aki míg én szabin voltam szerény hajlékomban tartózkodott pár napig. Mikor vasárnap este fáradtan a lakásba estem, és bekukkantottam a hűtőbe, gyakorlatilag kidőlt egy komplett gyümölcsfa belőle, hiszen roskadásig volt a frigóm friss barackkal, körtével, almával, szőlővel. Így megspórolt nekem ez a drága jány egy hétfői piaci “gyümitankolást”. Gondoltam ha már lassan őszbe hajlik az idő, kezdjük a sort a körtés étkekkel.
Nem tartalmaz túl sok ásványi anyagot és vitamint, viszont nagyon jó vértisztító és elősegíti az emésztést. Segít a bélhurut és gyomorhurut gyógyításában, hozzájárulhat a vastagbélrák megelőzéséhez, pektintartama pedig megközelíti az almáét. A népi gyógyászat szerint a körte vízhajtó hatású, vérkeringést szabályozó tulajdonságokkal is bír.
Nem csak édességekbe érdemes felhasználni ahogy már a múltkor gyümölcsös pizzánál is említettem. Remekül passzol sajtokhoz is húsok mellé. Én a héten próbáltam a nyers vonalat követni, illetve idő hiányában egy egyszerű “leves” és saláta kerekedett belőle.
Rozmaringos körteleves
 
Aki rendszeresen olvassa irományaimat az tudja, hogy nyáron szokásommá vagy inkább már szenvedélyemmé vált, hogy főzés nélküli gyümölcsleveseket komponáltam, de nem gondoltam volna, hogy ez körtéből is sikerülni fog. Sajnáltam volna szétfőzni, úgyhogy megoldottam máshogy. A rozmaring abszolút passzol hozzá és ad neki egy pikáns ízt. Almát is lehet bele tenni pluszban, de én most csak körtével készítettem. “Levesbetétként” egyéb gyümölcsdarabok, szőlőszemek kerülhetnek hozzá bátran.

 

Hozzávalók:
személyenként 1 nagy darab körte (inkább puha, lédús legyen)
1 rozmaring ág
méz
citromlé
vízA körtét lereszeltem, felöntöttem annyi vízzel, hogy pont ellepje édesítettem pici mézzel, pár csepp citromlevet is facsartam bele végül összeturmixoltam. A rozmaringágat beledobtam és egy éjszakán át állni hagytam, hogy átvegye a leves az aromáját.

Camembertes körtesaláta

Nálam sajt mindig mindenkor jöhet nem tudok nélküle élni, de nem is akarok.  Ez a saláta tartalmasabb, de mégis könnyű vacsora lehet belőle vagy része az ebédnek kacsacombi mellé mondjuk.

Hozzávalók:

némi zöld salátalevél vagy spenót tépkedve
körte
camembert sajt (márvány, rokfort is passzol még hozzá)
pár szem aszalt áfonya
balzsamecet
olívaolaj
tökmag vagy dió

Tányérra zöldsaláta ráhalmoz, felkockázott körte, sajt ráhelyez, tökmag v dió és áfonya rászór, néhány löttyintés olívaolaj és pici balzsamecet és már falatozható is.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!