Húsmentes! Azért még ne lapozzon senki tovább, természetesen lehet bele azt is tenni. Én szerettem volna egy gyorsan elkészülő töltött paprikát rittyenteni pár hete és a maradék most akadt a kezembe a mélyhűtőben, így gondoltam itt az ideje a receptet is közzétenni.
A gersli más néven árpagyöngy általam is most került először kipróbálásra, de nem utoljára. Ez egy ősi gabonaféle, azt olvastam, hogy már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották. Úgyhogy harcra fel, a konyhában legalábbis és nyugodtan lehet helyettesíteni vele a rizst. Ez tulajdonképpen hántolt árpa, a gabonák közül ez tartalmazza a legtöbb nyomelemet. Jó hatással van az idegrendszerre ami ilyen sűrű frontmozgások idején sok embernek jót tenne… Emellett a vércukorszintre és a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír. Magnézium, foszfor, kálium, kálcium is található benne.
Sokan használják levesbetétként, illetve töltött káposztába, ehhez a recepthez is utóbbi adta az ötletet. Amúgy nagyobb áruházakban illetve piacokon kapható teljesen elfogadható áron. Főzése ugyanúgy történik, mint a rizsé vagyis kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel.
Ehhez az ételhez én a paradicsomlevet előző nap friss paradicsomból megfőztem hiszen szezonja van és abból az igazi, de bármilyen natúr paradicsomlé jó hozzá. Tettem bele kápia paprikát is, az édesebb, mint a másik és én szívesebben eszem azt főtt formában, mint a sárgát, de ez tényleg ízlés dolga.
Hozzávalók 6 paprikához:
6 db paprika
10 dkg gersli
30 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 db tojás
6 dl paradicsomlé
só, bors
kakukkfű
zellerzöld
pici cukor (nálam nyírfa)
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt(nálam rozsliszt)
A gerslit kétszer annyi vízben feltettem főni. Megsóztam és félpuhára főztem, hiszen a paprikában még lesz ideje teljesen megpuhulni. A gersli így még nem fogja valószínű az összes vizet beszívni, de ez nem baj, öntsük le róla.
Fogtam egy serpenyőt amiben kevés olajon megpároltam a hagymát majd rádobtam az apróra vágott gombát, sóztam, borsoztam, megszórtam egy teáskanál kakukkfűvel és addig pároltam míg elfőtt a leve. Nem baj ha még nem teljesen puha hiszen a paprikába töltve még főni fog ez is.
A paradicsomléhez öntöttem még kb. 3-4 decit, beletettem a zellerzöldet, sóztam, borsoztam és megvártam míg felforr majd pici cukrot tettem hozzá.
A gerslit hozzákevertem a gombához, hozzáadtam a felvert tojásokat és beletöltöttem lazán a kicsumázott paprikákba majd azokat belehelyeztem a felforralt paradicsomszószba és lefedve addig főztem, míg a paprikák megpuhultak, kb. 20 percet vett igénybe. Az olajat felhevítettem és hozzáadtam a lisztet majd rántást készítettem belőle és hozzáöntöttem a paradicsomszószhoz. Megvártam míg ismét felforr és besűrűsödik a mártás, majd elzártam a gázt és jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: