Pálmafa Project

Töltött pirosak

Néha sárgák. Felmerülhet a kérdés, hogy napszúrást kaptam e, hogy nekiállok ilyesminek. Nem mintha bonyolult lenne, sőt, főzőtudomány sem szükséges hozzá, de ritkán szoktam ilyesmivel pepecselni. Most mégis jólesett ezzel foglalatoskodni és kikapcsolni teljes mértékben az agyam egy rövid idő erejéig. Mindenképpen hideget ettem volna, és amíg a hűtőm működik nagy baj nem lehet a tejes, tojásos ételekkel, pláne, hogy szinte azonnal el is fogytak. Ha valakinek nincs ötlete mivel pakoljon tele egy hidegtálat ha nagyobb társaság érkezik akkor ezek abszolút helyt fognak állni rajta.
Tonhalas kuszkusszal töltött paradicsom
A paradicsom élettani hatásait oldalakon keresztül lehetne mesélni. Nem sorolom fel, soook soook vitamin megtalálható benne, de amik kiemelkednek a sorból az a C, A, K, B6 vitaminok. Likopin nevezetű alkotóeleme remek antioxidáns ami védi sejtjeinket a rettegett kórtól… Hogy őszinte legyek gyerekkoromban ez biztos nem hatott volna meg, mert kimondottan utáltam a nyers paradicsomot, nem értettem hogy tud valaki beleharapni csak úgy egy példányba. Most egy koktélparadicsom bokrot simán le tudok legelni, igaz idén kb. 5 szem termett az enyémen.:( A friss paradicsomszósznál sincs jobb, erről már írtam, és ráadásnak most olvastam azt az érdekességet, hogy felmelegítve domborítja ki igazán rákharcos mivoltát. Feltétlenül fogok főzni egy jó kis töltött paprikát hamarosan. Csak bírjak megmaradni a lakásban végre egy rotyogó fazék étel mellett, úgy, hogy közben ne izzadjak le több kg-ot. Bár végülis szaunázni egészséges, de azt inkább hagyjuk meg havas téli síelés utáni estékre…Hűűű mikor lesz már karácsony?? Na jó eldugultam, tényleg felforrt az agyvizem…
Hozzávalók 4 darabhoz:
4 db paradicsom
1 bögre kuszkusz
1 kis fej lilahagyma
1 tonhalkonzerv
bazsalikomlevél
só, bors
citromléA kuszkuszt leforráztam dupla mennyiségű vízzel és 5 percig lefedve állni hagytam. Addig felkockáztam a lilahagymát, a tonhalról leszűrtem az olajat. A paradicsomokat a száras felükkel lefelé fordítottam  a másik végét pedig megskalpoltam egy késsel, majd egy kanállal kikapartam a belsejét, amit apróra vágtam és hozzákevertem a kuszkuszhoz, az összes többi hozzávalóval együtt. Sóztam, borsoztam, néhány bazsalikomlevelet felaprítottam és azokat is hozzákevertem. Végül egy kiskanál segítségével belekanalaztam a kuszkuszt a paradicsomokba.
Ha valakinek van kedve nyugodtam szórja meg még sajttal és tolja be a sütőbe míg az ráolvad, így némi zöld salátával könnyed egytáléltel válik belőle.

Tejfölös túróval töltött paprikák

Végre lehet kapni haza kápia paprikát és eszméletlen édes az íze. Ez a legideálisabbb paprikafajta grillezni, illetve paprikakrémlevest készíteni. A paprikáknak még a paradicsomoknál is magasabb a C-vitamin tartalmuk, ugyanannyi mennyiségű paprika kilencszer annyit tartalmaz , mint a paradicsom. Nyersen fogyasztva hasznosulnak hatóanyagai a legjobban. Remek béta-karotin forrás, ásványi anyagok közül, vas, magnézium, kálium van benne megemlítendő mennyiségben.
Ennek a töltött gyönyörűségnek, tulajdonképpen kőrözött a tölteléke felturbózva dijoni mustárral, kemény tojással és némi lenmaggal. Friss, könnyed falatoznivaló bármelyik napszakban.

Hozzávalók:

pár darab kicsumázott paprika
1 kis doboz túró
1 kis doboz tejföl
1 mokkáskanál dijoni mustár(lehet másik is)
1 kis fej lilahagyma felkockázva
1 teáskanál őrölt édes pirospaprika
1 teáskanál lenmag(elhagyható)
1-2 kemény tojás feldarabolva
só, bors

A paprikákat lefejeztem és kikapartam a belsejét, az összes többi hozzávalót összekevertem és a krémet egy kis kanállal beletöltöttem a paprikákba. Jót tesz neki ha áll a hűtőben, úgy könnyebb szeletelni, természetesen én nem bírtam kivárni, muszáj volt megkóstolni iziben.

Hidegfrontot de gyorsan, mert ezt már a pálmák sem bírják….

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!