Nem bírok elszakadni a főzés nélküli hipp-hopp gyümölcslevesektől, turmixoktól, és nem csak az ízlelőbimbóim nem akarják a búcsút, hanem az időjárás sem. Úgyhogy folyamatosan komponálok néhány új művet, hogy remekművek e azt döntse el mindenki maga. Én nem tudok betelni velük, annyira jól esnek ilyen sivatagi nyáridőben.
Őszibarackleves zabkorpás kókuszos túrógombóccal
Az úgy volt, hogy gondolkodtam mivel kéne az őszibaracklevest feldobni, és a túrógaluska jutott eszembe, de az ugyebár tojásos, búzadarás, főzni is kell. Tojás nem volt itthon, a gázt meg végképp nem akartam bekapcsolni, így állagra valami hasonlót “kutyultam” össze és elégedetten dőltem hátra a végeredményt megkóstolva. Inkább gombóc, mint galuska, de a lényegen nem változtat hisz finooom.
Én fehér húsú őszibarackból készítettem, így színtelennek tűnhet, de ízre hmmm.
Hozzávalók 1 adaghoz:
1 db őszibarack
4 evőkanál túró
2 evőkanál natúr joghurt
4 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál kókuszreszelék
méz v nyírfacukor
citromlé
hideg víz
Az őszibarackot beleszeleteltem a turmixgép edényébe, felöntöttem annyi hideg vízzel ami ellepi. Csorgattam rá pici mézet és összeturmixoltam. A túrót, a joghurtot, a zabkorpát, a kókuszt összekevertem pár csepp citromlével és mézzel. Kb. 10 percig állni hagytam, hogy a zabkorpa megszívja magát. Ezután gombócokat formáltam belőle és belecsücsültettem őket a kitálalt baracklébe.
Fontos, hogy ha nem azonnal tálaljuk, akkor a gombócokat addig ne tegyük a levesbe, mert pár óra állás után szét fognak esni, ami a leves ízén nem változtat ugyan, maximum az esztétikai értéke csökken egy picit.
Fetás görögdinnyeleves ribizlivel
Tudoom, volt már görögdinnye fetával, de egyrészt nem leves, másrészt itt annyira jól harmonizál az édes, a savanyú és a sós egy tányérban, hogy kisebb levesestál méretű adagot sikerült bekanalaznom belőle. A feketeribizliről már irogattam nem rég, piros testvérére gyakorlatilag ugyanazok a pompás tulajdonságok illenek. Itt is a kiemelkedő C-vitamtartalom hangsúlyozható ki elsősorban, viszont ízre picit savanykásabb.
Hozzávalók 1 adaghoz:
Kb. 1 bögre felkockázott behűtött görödinnye
1 marék ribizli
fetasajt
pici méz
hideg víz
A dinnyét annyi hideg vízzel amennyi ellepi leturmixoltam, mézzel édesítettem, tányérba öntöttem, megszórtam ribizliszemekkel és fetát morzsoltam a tetejére.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: