Pálmafa Project

Nincs hét cukkini nélkül

Így alakult. Ez van. De nem bánom, millióféle variáció készíthető belőle. Abszolút jolly joker, mivel semleges ízének köszönhetően, sokféle hozzávalóval használható. Éééés az édes sütiig még el sem jutottam, de hétvégén elviszi a szél a forróságot és bekapcsolom a sütőt, de be én. Terveim szerint kuglóf lesz, mert már régóta megenném, persze ez menet közben még változhat, de édesség fog születni belőle az fix. Aztán ott van még a cukkinivirág is, amit sok helyen kirántanak vagy töltenek, szóval ha valaki hozzájut használja bátran és írjon nekem egy jó receptet!
Addig viszont tessék kipróbálni ezeket, mert egyszerűek és nagyon ízletesek is.
Cukkinis lecsó:
 
25 éves koromig utáltam a lecsót, aztán egyszer megcsapott az illata mikor valaki az irodában azt falatozott és nem ettem el előle, de megkívántam és leadtam a rendelést otthon, hogy már pedig én lecsóra vágyom és azóta szeretem. Ennyire egyszerű a lecsó és a Zsuzsi című történet.
Ez már nem a hagyományos magyar lecsó, de még nem a ratatouille azaz a francia, hiszen abban még padlizsán is van. Valahol félúton a kettő között, de elfogyasztása abszolút képes szebbé tenni a napot.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
1 db cukkini
5 dkg felkockázott szalonna(nálam mangalica)
2 db paprika
2 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db felvert tojás
só, bors
petrezselyem(elhagyható)
A szalonnadarabokat beleszórtam egy száraz serpenyőbe és zsírjára pirítottam, majd hozzákerültek az apróra vágott hagymák. Ha üvegesre párolódtak ment hozzá a szintén apróra szeletelt paprika és cukkini. Sóztam, borsoztam. Öntöttem kevés vizet is alá, hogy legyen szaftja. Mikor a cukkini és a paprika félig megpuhult hozzáadtam a felkockázott paradicsomokat is. Ízlés dolga, hogy mennyire főzzük szét, én úgy szeretem ha még van mit rágni rajta. Mikor megfelelő állagúra főttek a zöldségek, ráöntöttem a felvert tojásokat és pár perc alatt kevergetve hagytam, hogy a tojás krémes rántottaszerű formát öltsön a zöldségeken majd elzártam a gázt. Szórtam rá egy kisebb marék friss petrezselymet és jóízűen elfogyasztottam kenyér nélkül…, de természetesen ez is ízlés dóga, nekem nem hiányzik hozzá.
Cukkinikrém:
Maradt még egy kevés cukkini, de ahhoz csekély mennyiség, hogy kiadós étel készüljön belőle, viszont nem volt reggelim, így keletkezett a hűtőben talált maradékokból eme kencefice. Pirítóssal remek.
Hozzávalók 4 főre:
1 db cukkini
1 dl kefír v tejföl
1 duci gerezd fokhagyma
pár darab aszalt paradicsom vagy friss
só, bors,
petrezselyem
5 dkg reszelt sajt
olívaolaj
Egy serpenyőben felhevítettem az olívaolajat és puhára pároltam rajta a kis darabokra vágott cukkinit, közben sóztam, borsoztam. Ezután egy mély edénybe kerültek a kefírrel, reszelt fokhagymával együtt és összebotmixeltem őket krémesre. Tálkába kanalaztam, hozzákevertem az aszalt paradicsomdarabokat, pár kanál felaprított petrezselymet és a reszelt sajtot is.
Mikor kihűl és áll pár órát a hűtőben akkor sűrűbb lesz kicsit, de az ízét ez nem befolyásolja.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!